Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordkorea: Australisk student spionerade

Den australiske studenten Alek Sigley spionerade i Nordkorea. Därför utvisades han ur landet, uppger den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Den australiske studenten Alek Sigley anklagas för spioneri av Nordkorea. Arkivbild.Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT
29-årige Sigley försvann spårlöst i Nordkorea för närmare två veckor sedan. Han hade då frihetsberövats, men släpptes senare av Nordkorea efter diplomatiska förhandlingar med Sveriges särskilda sändebud för Koreahalvön.
Sigley anklagas nu av Nordkorea för att upprepade gånger ha lämnat över information och foton som han samlat in och analyserat på uppdrag av regimkritiska medier, rapporterar KCNA. Studenten uppges också ha medgett sitt påstådda spioneri samt ha bett om ursäkt för att ha kränkt landets suveränitet.
En av Sigleys arbetsgivare, webbtidningen NK News, avfärdar anklagelserna om att de texter som australiern skrev om livet i Pyongyang skulle ha varit kritiska mot regimen.
Alek Sigley ska ha gripits den 25 juni och utvisades ur Nordkorea i torsdags. Han anlände till Tokyo samma dag och har själv uppgett att han inte kommer att hålla någon presskonferens eller ställa upp i intervjuer kring vad som skett.
”Jag är väldigt lycklig över att vara återförenad med min fru, Yuka, och över att ha pratat med min familj i Perth och försäkrat dem om att jag mår bra”, sade han i ett uttalande på fredagen och tillade att han nu planerar att återvända till ett vanligt liv, enligt The Guardian.
Sigley har inte kommenterat spionanklagelserna.
Gå till toppen