Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt brons – här är alla Sveriges VM

Det första världsmästerskapet för damer spelades 1991. På lördagen tog Sverige sin fjärde medalj då man slog England i bronsmatchen i Nice. Här höjdpunkterna, och nedgångarna, från Sveriges alla mästerskap.

Sverige firar VM-bronset i Frankrike.Bild: Janerik Henriksson/TT
1991, Kina
Världsmästare: USA
Sveriges placering: Trea.
Sverige fick med sig ett brons från tidernas första fotbolls-VM för damer som spelades i Kina där tolv länder gjorde upp om världsmästartiteln. De största svenska stjärnorna var Pia Sundhage och Lena Videkull där den sistnämnda blev svensk skyttedrottning med sina fem mål på sex matcher.
Sverige tog en säker seger i bronsmatchen genom att göra 4–0 redan i den första halvleken mot Tyskland, ett resultat som stod sig matchen ut, efter att man förlorat semifinalen mot Norge.
1995, Sverige:
Världsmästare: Norge
Sveriges placering: Utslaget i kvartsfinal
VM på hemmaplan inleddes med en snöplig 0–1-förlust mot Brasilien på ett fullsatt Olympia i Helsingborg inför 14 500 personer. Men för spelarna var det ändå en slags seger:
– Aldrig förr har vi spelat inför en så stor publik och med en så härlig stämning på läktarna, sade Pia Sundhage efteråt.
Därefter vann Sverige mot både Tyskland och Japan i gruppen, men förlorade på straffar mot Kina i kvartsfinalen.
1999, USA:
Världsmästare: USA.
Sveriges placering: Utslaget i kvartsfinal.
Sverige tog sig återigen till kvartsfinal efter att ha slutat tvåa i gruppen i VM i USA, ett mästerskap som utökades till 16 nationer. Men precis som 1995 tog det stopp här. Norge blev alldeles för tufft och hade 3–0 på Sverige innan Malin Moström fick in ett tröstmål på tilläggstid.
Mästerskapet blev således ingen svenskfest – men en riktig publikfest. USA tog hem sitt andra VM-guld inför hela 90 185 personer på Rose Bowl i Pasadena utanför Los Angeles.
2003, USA:
Världsmästare: Tyskland.
Sveriges placering: Tvåa.
USA stod återigen som värd för VM som den här gången blev en blågul framgångssaga. Det blev visserligen förlust i premiären mot USA, men Sverige tog sig, via 2–1 mot Brasilien i kvartsfinalen och 2–1 mot Kanada i semin hela vägen till final mot Tyskland. Josefine Öqvist slog igenom på allvar när hon avgjorde mot Kanada i semifinalen.
Väl i finalen gav Hanna Ljungberg Sverige ledningen, men Maren Meinert kvitterade strax efter paus. Åtta minuter in i förlängningen avgjorde Nia Künzer med ett så kallat ”golden goal” och Sverige tog silver.
Finalen sågs av 3,8 miljoner tv-tittare hemma i Sverige.
2007, Kina:
Världsmästare: Tyskland.
Sveriges placering: Gick inte vidare från gruppen.
VM i Kina för tolv år sedan är Sveriges hittills sämsta resultatmässigt, och den enda gången i ett världsmästerskap där damlandslaget inte lyckats ta sig vidare från gruppspelet. Sverige inledde med 1–1 mot Nigeria och fortsatte med 0–2 mot USA. I den sista gruppspelsmatchen blev det visserligen seger med 2–1 mot Nordkorea, efter två mål av Lotta Schelin, men det räckte ändå inte eftersom nordkoreanskorna hade bättre målskillnad än Sverige.
2011, Tyskland:
Världsmästare: Japan.
Sveriges placering: Trea.
Sverige gick igenom gruppspelet i Tyskland via ett segertåg: 1–0 mot Colombia, 1–0 mot Nordkorea och slutligen 2–1 mot USA. Det fortsatte bra: klar seger över Australien, 3–1, i kvartsfinalen och Sverige var i semifinal där blivande världsmästaren Japan väntade.
Japan besegrade Sverige med 3–1, efter att Thomas Dennerby gjort en sen taktisk förändring på grund av att Caroline Seger var skadad. Enligt Hedvig Lindahl, som hade flera missar i matchen, gjorde den taktiska förändringen hela laget osäkert.
Sverige samlade ändå ihop sig och vann bronsmatchen mot Frankrike med 2–1. Marie Hammarströms drömmål i den 82:a minuten innebar att damlandslagets tredje VM-medalj var säkrad.
2015, Kanada:
Världsmästare: USA.
Sveriges placering: Utslaget i åttondelsfinal.
Inför VM i Kanada utökades antalet lag till 24 och Sverige tog sig med nöd och näppe vidare från gruppspelet. Det hela inleddes med en svag öppningsmatch mot Nigeria – en riktig krampmatch. Trots ledning med 2–0 slutade matchen oavgjort, 3–3, efter att halva det svenska laget drabbats av kramp.
Gruppspelet fortsatte med 0–0 mot USA och 1–1 mot Australien och Sverige gick vidare på målskillnad som en av de fyra bästa treorna i gruppspelet. I åttondelen blev det en överkörning. Den tyska maskinen stormade fram och vann med 4–1, Sverige fick åka hem utan en enda seger i bagaget.
2019, Frankrike:
Världsmästare: USA eller Nederländerna (final spelas på söndagen).
Sveriges placering: Trea
Sverige inledde med två raka segrar, 2–0 mot Chile och 5–1 mot Thailand, men gick sedan på pumpen mot regerande världsmästaren och storfavoriten USA, som vann med 2–0. I åttondelsfinalen mot Kanada blev Stina Blackstenius och Hedvig Lindahl stora hjältar. Blackstenius efter att ha gjort matchens enda mål – Lindahl för att ha stått för en jätteräddning när Kanada fick straff.
I kvartsfinalen passade Sverige på att slå ett över 24 år gammalt spöke när man för första gången sedan 1995 besegrade Tyskland i ett mästerskap. Semifinalen mot guldlaget från EM 2017, Nederländerna, gick till förlängning. Men där föll Sverige tungt efter Jackie Groenens 0–1-mål. I bronsmatchen fick laget dock en drömöppning och gjorde både 1–0 och 2–0 inom loppet av drygt 20 minuter. Det visade sig räcka – England fick ett reduceringsmål men kom aldrig närmare än så.
Sverige tog därmed sin fjärde medalj i VM-sammanhang på damsidan.
Gå till toppen