Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polsk spionmisstänkt släppt mot borgen

En polsk datasäkerhetsexpert som gripits misstänkt för att ha spionerat för Kinas räkning har släppts mot borgen, säger hans advokat. Däremot måste en kinesisk före detta anställd vid telekomjätten Huawei som greps i samma härva sitta kvar i häktet i ytterligare minst tre månader.

Det kinesiska telekombolaget Huawei är omstritt i olika delar av världen. Arkivbild.Bild: Kin Cheung/AP/TT
Polacken arbetade i flera år inom höga regeringskretsar i Natolandet Polen, även med känsliga frågor om nationell säkerhet, liksom i ett projekt vid ett polskt militäruniversitet. När han greps var han konsult åt företaget Orange Polska.
Han ska betala motsvarande omkring 298 000 kronor i borgen, enligt advokaten som tillägger att utredningen mot klienten inte lagts ner.
Den gripne kinesen, som säger sig vara oskyldig, uppger att han och polacken var goda vänner. Den senare ska två gånger ha besökt Huaweis huvudkontor i Shenzhen i södra Kina.
Polska åklagare har varit tystlåtna sedan gripandena offentliggjordes i januari. Men i juni sade Polens president Andrzej Duda att anklagelserna mot männen inte är ”tomma” och att ”dokumentation finns”.
USA och flera andra länder har varnat för att Huaweis utrustning för 5G-kommunikation kan användas för spioneri, något som Kina ihärdigt nekat till.
Gå till toppen