Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pride i London lockade 1,5 miljoner

Prideparaden i London lockade ut stadens invånare på gatorna under lördagen.Bild: Dominic Lipinski/AP/TT
Omkring 1,5 miljoner människor tog sig ut på Londons gator för att delta i och titta på Prideparaden, uppger BBC.
Det är den högsta siffran någonsin, enligt arrangörerna. Omkring 30 000 människor från över 600 grupper gick i lördagens parad som i år uppmärksammade 50-årsjubileet av Stonewall-upproret i New York 1969.
Bland deltagarna syntes kända skådespelare som Sir Ian McKellen och politiker som Londons borgmästare Sadiq Khan. Han invigde paraden och tog tillfället i akt att fördöma sin politiske motståndare Boris Johnson för ett homofobt uttalande denne gjorde i en text 1998, enligt The Guardian.
Londons prideparad började som en protestmarsch 1972, den gången deltog omkring 1 000 personer. En av dem som var med när det begav sig var Don Pepper.
– Då var det ingen som klädde ut sig, ingen drag, alla hade vanliga kläder. Människor i passerande bilar skrek åt oss men nu så hejar de på oss, säger Don Pepper till BBC.
Även i Budapest och Madrid har det varit prideparader under lördagen. Inför firandet i den spanska huvudstaden väntades nära två miljoner människor delta, skriver The Local.
Gå till toppen