Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ambassadör sågar Trumps styre enligt läcka

Storbritanniens ambassadör i USA, Kim Darroch, har inte mycket till övers för Donald Trump. Enligt läckta dokument sägs han beskriva presidentens styre som olämpligt och ”unikt dysfunktionellt”, skriver Mail on Sunday. Nu slår Donald Trump tillbaka.

Storbritanniens ambassadör i USA tror att Trump kan bli omvald. Bild från det amerikanska nationaldagsfirandet.Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
Enligt de läckta hemliga dokumenten, som påstås ha skickats hem till London, beskriver Darroch Trumps förmåga att borsta av sig skandaler som att han lyckas resa sig ur flammorna, stukad men intakt, likt Arnold ”Schwarzenegger i slutscenerna av 'The Terminator'”.
Kim Darroch tror heller inte på Trumps förklaring till att han blåste av ett anfall mot Iran nyligen med att han ville rädda människoliv, utan snarare oroade sig för hur det skulle kunna påverka hans omvalskampanj.
På söndagen svarade Donald Trump på kritiken genom att säga att den brittiske diplomaten ”inte tjänat sitt land på ett bra sätt”.
Sommaren 2017 ska Darroch ha ombetts att skriva ner sina tankar om presidenten av Storbritanniens säkerhetsrådgivare Mark Sedwill. De sex sidor som plitades ihop ger inte en smickrande bild av den amerikanske presidenten.
”Jag tror aldrig att den här regeringen kommer att framstå som kompetent”, skriver han, och säger att Trump utstrålar osäkerhet och att inget tyder på att Trumpstyret kommer att bli väsentligen ”mer normalt, mindre dysfunktionellt, mindre oförutsägbart, mindre splittrat, mindre diplomatiskt klumpigt eller olämpligt”.
Toppdiplomatens råd för att hantera presidenten ska ha varit att premiärminister Theresa May ska ringa ofta, att man ska smickra honom och försöka att påverka alla hans rådgivare.
Brittiska UD förnekar inte dokumentens äkthet, enligt Mail on Sunday, utan uppger att man förväntar sig att ambassadörerna ger en ärlig bedömning av politiken i respektive land.
”Deras åsikter är inte nödvändigtvis ministrarnas eller regeringens åsikter. Men vi betalar dem för att vara uppriktiga, precis som USA:s ambassadör här kommer att skicka tillbaka sin bild av Westminsters politik och personligheter”.
Gå till toppen