Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu ett spädbarn gavs för mycket medicin – Sus hoppas på nytt journalsystem

Ytterligare ett barn har fått en tio gånger för hög dos medicin på neonatalavdelningen i Lund. Nu hoppas ansvariga på ett journalsystem bättre anpassat efter spädbarn.

Ett nyfött barn gavs nyligen av misstag en tio gånger för hög dos läkemedel på neonatalavdelningen på SUS i Lund. Barnet drabbades av en övergående påverkan på levern, men ska inte ha fått bestående skador.
Det är fjärde fallet Sydsvenskan rapporterar om där barn överdoseras på samma avdelning, och just överdosering av läkemedel hos små barn är ett erkänt problem i hela landet.
– Få läkemedel är utprovade på nyfödda. Ändå är vi tvungna att ge dem, det är ett besvärligt moment, säger Lisbeth Olhager, verksamhetschef på neonatalavdelningen i Lund.
Dessutom ökar risken för fel eftersom journalsystemet inte är anpassat för att beräkna doser för spädbarn. Ett nytt system är nu på väg att ersätta det gamla – men först om två år.
– Vi kan inte göra det helt säkert, men kommer nå en högre nivå av säkerhet, säger Lisbeth Olhager.
Gå till toppen