Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det behövs en ny #metoo-rörelse där mobbningens offer går samman

En #metoo-demonstration i Stockholm 2018. Rörelsen, som startade i USA, vill synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor. Mobbningens offer behöver en egen metoo-rörelse, menar Lena Molin.Bild: Janerik Henriksson/TT
Jag arbetar som kurator på en vårdcentral i Region Skåne. Dagligen träffar jag människor som inte mår bra. Åldrarna varierar från 20 år till 70+. Det som slagit mig är att så många av dessa människor berättar att de varit utsatta för mobbning och trakasserier under skolåren. Hur denna utsatthet har präglat deras syn på sig själva och på omvärlden.
Någon säger att efter att hen blev mobbad under låg- och mellanstadiet bestämde sig hen för att slå tillbaka. Att aldrig mer visa några känslor, förutom aggression. Någon annan har bestämt sig för att, eftersom hen ändå inte är välkommen att vara med andra, skapa sig ett liv i socialt utanförskap. Man vågar inte tro på att någon vill en väl. Man måste alltid vara på sin vakt.
Att säga till dessa människor att det var mobbaren som hade de största problemen hjälper föga. De kan förstå det rent intellektuellt men deras känslomässiga upplevelse från skoltiden var en helt annan. Känslan var skam, rädsla och ensamhet.
Många har haft ångest sedan tonåren. En del använder alkohol, droger och/eller beroendeframkallande läkemedel för att orka, vilket har resulterat i ett skadligt bruk eller missbruk. Andra lever relativt vanliga liv men mår själsligt och psykiskt dåligt. Det är som om något gått sönder i dem djupt därinne. Som ett glas som fått sprickor.
Att mobbning skadar är ingen nyhet, jag vet. Men lek med tanken att alla dessa människor hade ställt sig upp i ett metoo och sagt: ”Jag har också blivit mobbad och jag tänker inte längre hålla det för mig själv. Jag vill bli fri från skammen för det är inte jag som ska skämmas.”
Jag kan bara hoppas på en ny metoo-rörelse.

Lena Molin

kurator och mindfulnessinstruktör.
Gå till toppen