Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Räkna med köer i trafiken när vägar lagas

Ska du ge dig ut på bilsemester i sommar? Räkna då med att det kan ta tid och kör försiktigt. Flera vägar ska nämligen rustas upp och det kommer bland annat att påverka E4 och E6.

Fler vägarbeten påverkar sommartrafiken. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Antalet vägarbeten kommer att vara 20 procent högre i år än förra året, uppger Trafikverket för Sveriges Radio Ekot. Det gör att många trafikanter lär drabbas av köer och hastighetsbegränsningar i sommartrafiken.
Vinterns temperaturväxlingar har tärt på vägarna och Trafikverket har därför beslutat om ett omfattande reparations- och underhållsarbete. Enligt Trafikverket pågår just nu ett 40-tal större arbeten i landet.
– Temperaturerna har gått upp och ner och det har påverkat vägbeläggningen. Sedan har vägtransporterna också ökat i Sverige och vi har fler tunga transporter, det sliter också mer på vägarna, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till TT.
Trafikverkets arbete sker på både europavägar och riksvägar och till exempel påverkas E4 och E6.
– Det mest omfattande arbetet sker inne och runt Göteborg men även inne i Stockholm och runt Stockholm, säger Bengt Olsson.
Majoriteten av vägarbetena beräknas pågå fram till slutet på september. Bengt Olsson uppmanar trafikanter att ta det lugnt i trafiken i sommar.
– Låt resan vara en del av semestern och försök att inte stressa och sätta helt orimliga ankomsttider. Så ta det lugnt i sommar, förra året hade vi den högsta olycksstatistiken på vägarna på länge, säger Bengt Olsson.
Kostnaden för vägarbetena beräknas uppgå till cirka nio miljarder kronor i år.
Fakta

Vägarbeten i sommar:

Här är några av de stora vägarbetena i sommar:

Östergötlands län

E4 - Åby, Norrköping – Gränna – Jönköping. Ett körfält avstängt. Cirka fem veckors arbete.

Örebro län

E18 - trafikplats Norrplan – Arboga, trafikplats Gräsnäs. Ett körfält avstängt. Trafiken regleras med lots. Cirka tre till fyra veckors arbete.

Västra Götalands län

E6/E20 – Göteborg, Älvsborgsbron. Ett körfält är stängt i varje riktning sedan den 17 juni och risken för långa köer är stor.

E6 – Stenungsundsmotet - Ödsmålsbron. Cirka två månaders arbete, ett körfält är öppet i varje riktning.

E6 – Svinesundsbron båda riktningarna. Beräknas pågå till oktober.

Stockholms län

E4 – trafikplats Saltskog. Vägen stängs av mot Södertälje/Stockholm och trafiken leds över i motsatt riktning. Cirka fyra veckors arbete.

Kronobergs län

E4 – Ljungby - Toftanäs. Begränsad framkomlighet mellan Toftaholm och trafikplats Lagan där hastigheten har sänkts till 70 kilometer i timmen.

Jönköpings län:

E4 – Röttle. Bron stängs av helt i södergående riktning under hela sommaren. All trafik leds om i norrgående riktning.

Gå till toppen