Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förföljda journalister får fristad i Malmö

Efter att ha förföljts, beskjutits och mist ett barn tvingades Mukthar Wafayee och Nilofar Langar att lämna sitt Afghanistan. Där hade de sedan tonåren verkat som journalister och poeter i en allt mer osäker miljö. I Malmö har de fått en fristad.

Mukhtar Wafayee och Nilofar Langar har sedan i februari bott i Malmö efter att ha fått fristadsstipendium.Bild: Hussein El-alawi
Det är oktober 2017 och i Kabul har klockan precis passerat nio. Mukthar Wafayee, 26, och Nilofar Langar, 24, är på väg hem efter en lång dag. Mukthar Wafayee har några dagar tidigare publicerat ett stort reportage om talibanernas verksamhet och har intervjuats i den tv-kanal där Nilofar Langar jobbar. I reportaget har han skrivit ut flera av talibanledarnas namn, adresser och telefonnummer och blottlagt hur deras organisation är uppbyggd, hela vägen till toppen. Dagarna efter att reportaget publicerats får de motta flera hot via brev och telefon. Alla vill att reportaget ska tas bort, men Mukthar Wafayee vägrar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen