Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt turbulent i Kinesiska muren – Sapko Sinani kvar i styrelsen

De boende såg sin chans – på föreningsmötena i de två vanskötta bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren skulle kaoset ställas tillrätta. De skulle välja ny styrelse, göra sig av med Sapko Sinani och få svar på sina frågor om den katastrofala ekonomi. Men planerna gick om intet.
– Jag är såå förbannad och besviken! ropar en man som snubblar ut i duggregnet utanför det smutsgrå höghuset på Thomsons väg.

Tidigare i år sade Christina Aspefalk att ambitionen var att styrelsen skulle övergå i en boendestyrelse. Men efter årsmötet är styrelsen fortfarande oförändrad. Hon och David Färm vill inte svara på frågor efter mötet.Bild: Patrik Renmark
Det har precis varit en extrainkallad stämma i Brf Thomsons väg, med ett enda syfte: Att avsätta den nuvarande styrelsen med bland andra Sapko Sinani och välja en ny.
Den tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani är styrelseledamot, samtidigt som hans eget företag ansvarar för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi och bokföring.
Många boende som Sydsvenskan talat med har varit förtvivlade: Styrelsen har inte presenterat någon årsredovisning på sex år, inga skattedeklarationer och medlemmarna har inte haft någon insyn i föreningens ekonomi. Ekonomin har faktiskt varit så dålig att Brf Thomsons väg vid två tillfällen varit nära att säljas av Kronofogden på exekutiv auktion på grund av sina stora skulder.
Advokat Lars Andén lämnar extrastämman i Brf Thomsons väg i Kinesiska muren. Han vill se en lagändring för att förhindra liknande problem att uppstå i andra bostadsrättsföreningar.Bild: Patrick Persson
Den desperata mannen i duggregnet är en av de 16 boende som gjorde uppror och försökte avsätta styrelsen. De tog hjälp av advokat Lars Andén vid advokatfirman Liwensky och krävde en extrastämma, men misslyckades på torsdagskvällen med sina ambitioner. Med röstsiffrorna 10 – 15 behöll Sapko Sinani och resten av styrelsen makten över föreningen. Efter ett högljutt och stökigt möte, där mötesordförande Stellan Håkansson från HSB vid upprepade tillfällen fick lugna ner stämningen och uppmana deltagarna att inte prata i mun på varandra, så konstaterar en annan man som bor i huset att hans enda möjlighet nu är att försöka sälja sin lägenhet, även om han inte kan få ett bra pris för den och flytta.
Mötesordföranden Stellan Håkansson från HSB ville inte uttala sig efter extrastämman utan försvann i sin bil.Bild: Patrick Persson
– Det är bara katastrof. Ingenting förändras, det är samma. Ingenting funkar i huset, inte hissar, inte tvättmaskiner, säger han.
Läs också Myteri i Kinesiska muren – boende försöker återta makten
Frustrationen är stor, inte minst för att flera av de 16 personerna som tillsammans krävde extrastämman för att avsätta styrelsen inte var med på mötet.
– De var på semester, säger en man i huset.
Advokat Lars Andén berättar att det fanns en grupp deltagare på mötet som helt tydligt var Sapko Sinanis anhängare. Flera av dem var också ombud för andra medlemmar och hade flera röstkort. Lars Andén ska nu tala med de boende som gett honom uppdraget att ordna en extrastämma, för att besluta om hur de ska gå vidare. Det skulle kunna bli aktuellt att klandra stämman om de anser att röstningen och röstlängden inte sköttes korrekt, förklarar han.
– Det som är väldigt speciellt är att Sapko Sinani har flera lägenheter och det är han själv, i egenskap av den som kontrollerar styrelsen, som beviljar medlemskap och för förteckningen över vilka som är medlemmar. Det är samma person som gör allting. Det är olämpligt och öppnar upp för möjligheter att påverka röstresultatet och manipulera listan på antalet röstberättigade, säger han.
Lars Andén vill ha en lagändring – myndigheterna behöver kunna utöva mer kontroll av bostadsrättsföreningar. Även Kronofogden och Vänsterpartiet har pekat på behovet av lagändring. Om en förening till exempel inte lämnar in årsredovisningen så ska det upptäckas, anser Lars Andén:
– I det här fallet kan man se hur bristerna har pågått under väldigt många år utan att det händer någonting. Där borde det finnas någon kontrollfunktion som tickar in, så att det inte kan gå så här långt.
Läs också Kronofogden efterlyser nya lagar för att stoppa kapade bostadsrättsföreningar
I torsdags hölls årsmöte i den andra föreningen som Sydsvenskan granskat i Kinesiska muren, Brf Taxeringsrevisorn 2. Två av tre personer i styrelsen bor i Stockholm – Christina Aspefalk och ordförande David Färm. Tidigare i år sade Christina Aspefalk att ambitionen var att styrelsen skulle övergå i en boendestyrelse. Men efter årsmötet är styrelsen fortfarande oförändrad, och många av de medlemmar som droppade ut från möteslokalen i Folkets hus på Rosengård var besvikna:
– De ger oss inga svar alls, ingenting! Christina Aspefalk, hon måste kunna svara på frågor, det är hennes ansvar, säger en kvinna upprört efter mötet.
Extrastämma i Brf Thomsons väg i Kinesiska muren. Det fanns ett enda syfte med stämman – att avsätta den sittande styrelsen med Sapko Sinani och välja en ny styrelse. Men Sapko Sinani och den sittande styrelsen fick fortsatt förtroende och sitter kvar.Bild: Patrick Persson
Trots att årsmötet inte hölls inom den gällande tidsramen som är årets första sex månader, så var årsredovisning med revisionsberättelse ändå inte klar. Flera medlemmar som Sydsvenskan talat med säger att de inte tagit del av årsredovisningen innan mötet. Resultatet blev att mötet avbröts och nu skjuts upp till slutet av sommaren i stället. Målet är att medlemmarna då ska kunna ta del av en fullständig årsredovisning och revisionsberättelse.
Christina Aspefalk och David Färm vill inte svara på frågor om sitt ansvar för att bostadsrättsföreningen hamnat i så stora problem:
Under åren har varit många klagomål från boende i huset på hur förvaltningen skötts och hur ekonomin har skötts. Vad tänker ni som sitter i styrelsen om det?
– Att du hemskt gärna får ta det här skriftligen, säger David Färm.
Det är många människor som saknat värme och varmvattnet, vad tänker ni om det?
– Det är en annan som varit ansvarig för den tekniska förvaltningen så jag vill prata med honom om det först, säger David Färm.
Christina Aspefalk avböjer att svara på frågan. Hon säger att hon vill se framåt och ordna upp situationen i föreningen.
Att de själva i styrelsen lagt ut ansvaret på Sapko Sinani som förvaltare och därmed är ansvariga avböjer de båda att kommentera.
Gå till toppen