Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Guggenheim och kullar blir världsarv

Guggenheimmuseet i New York. Arkivbild.Bild: Marianne Løvland/NTB scanpix/TT
Alla som gillar att dricka vin och titta på konst kan fortsätta med detta – trygga i vetskapen att både Guggenheimmuseet och Prosecco-kullarna har valts in på Unescos världsarvslista.
Åtta byggnader ritade av den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright, däribland Guggenheimmuseet i New York, klassas nu som världsarv av FN-organet. Dessutom har de så kallade Prosecco-kullarna i Conegliano och Valdobbiadene, ett kuperat landskap nordost om Venedig där man har odlat vin i hundratals år, valts in på den prestigefulla listan.
Italien har arbetat med att få kullarna invalda i ett årtionde och de blev landets femtiofemte världsarv.
Bland de åtta stilbildande byggnaderna av Frank Lloyd Wright finns, utöver Guggenheimmuseet, bland annat Hollyhock-huset i Los Angeles och Fallingwater – ett spektakulärt hus byggt ovanför ett vattenfall i Mill Run, Pennsylvania.
”Tillsammans visar byggnaderna på Wrights inflytande på arkitekturens utveckling i hela världen”, sade USA:s utrikesdepartement i en kommentar.
Byggnaderna blir USA:s tjugofjärde världsarv.
Gå till toppen