Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guggenheim och kullar blir världsarv

Guggenheimmuseet i New York. Arkivbild.Bild: Marianne Løvland/NTB scanpix/TT
Alla som gillar att dricka vin och titta på konst kan fortsätta med detta – trygga i vetskapen att både Guggenheimmuseet och Prosecco-kullarna har valts in på Unescos världsarvslista.
Åtta byggnader ritade av den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright, däribland Guggenheimmuseet i New York, klassas nu som världsarv av FN-organet. Dessutom har de så kallade Prosecco-kullarna i Conegliano och Valdobbiadene, ett kuperat landskap nordost om Venedig där man har odlat vin i hundratals år, valts in på den prestigefulla listan.
Italien har arbetat med att få kullarna invalda i ett årtionde och de blev landets femtiofemte världsarv.
Bland de åtta stilbildande byggnaderna av Frank Lloyd Wright finns, utöver Guggenheimmuseet, bland annat Hollyhock-huset i Los Angeles och Fallingwater – ett spektakulärt hus byggt ovanför ett vattenfall i Mill Run, Pennsylvania.
”Tillsammans visar byggnaderna på Wrights inflytande på arkitekturens utveckling i hela världen”, sade USA:s utrikesdepartement i en kommentar.
Byggnaderna blir USA:s tjugofjärde världsarv.
Gå till toppen