Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Insats mot jihadister inledd i västra Irak

Irakiska, australiska och nyzeeländska soldater i koalitionen mot terrorgruppen IS under en övning norr om Bagdad i mitten av april.Bild: Hadi Mizban/AP/TT
Irakiska militären säger sig ha inlett en operation i de enorma ökenområdena i de västra delarna av landet intill gränsen mot Syrien. Orsaken är att jihadister, bland annat från terrorgruppen IS, använder öknen som basområden.
Enligt ett uttalande från militären deltar reguljära irakiska arméförband i offensiven, liksom paramilitära enheter från den shiamuslimskt dominerade alliansen Hashed al-Shaabi, samt stridsflygplan från den USA-ledda koalitionen mot IS.
Irak utropade seger över IS i slutet av 2017, och i mars förlorade jihadistgruppen ett område den hållit i Syrien mycket nära gränsen till Irak.
IS har rört sig fram och tillbaka över gränsen och så kallade sovande celler har fortsatt utföra attacker mot myndigheter, infrastruktur och lokala befattningshavare i glesbefolkade delar av Irak.
Gå till toppen