Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Kräv utdrag ur brottsregistret för äldreomsorgens personal

Det är viktigt att Malmös äldre inte vårdas av personer med en kriminell bakgrund, skriver SD.Bild: Sonny Thoresen
På senare tid har media uppmärksammat ett antal rättsfall med Malmöanknytning, där äldre personer har blivit utsatta för brott av personal som jobbar inom den kommunala äldreomsorgen. Ofta handlar det om personal som har anställts av kommunen, trots att de flera gånger blivit dömda. Sverigedemokraterna Malmö har på flera olika sätt försökte belysa, uppmärksamma och åtgärda den problematik som uppenbart finns.
Den som ska arbeta med barn måste enligt lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Däremot kräver inte lagstiftningen detta av de som ska arbeta med äldre, trots att många äldre på grund av sin ålder, kan vara minst lika utsatta som väldigt unga barn. Gemene man, som saknar insyn i hur äldreomsorgsverksamheten bedrivs, ser det säkert som en självklarhet att de anställda är kontrollerade mot brottsregistret.
Lagstiftningen till trots är det fullt möjligt för Malmö stad att införa ett krav på att de som söker anställning eller praktik inom hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad, ska lämna in ett utdrag ur belastningsregistret. De skånska kommunerna Bjuv, Helsingborg, Landskrona, Osby, Skurup och Ängelholm har redan tagit detta steg.
Vi Sverigedemokrater menar att Malmö stad tar en onödig risk för våra äldre när man låter brottsbelastade personer arbeta med de äldre. Att denna risk leder till att äldre utsätts för en otrygg tillvaro och brott har bevisats gång på gång. Vi anser att våra äldre ska känna sig så trygga som möjligt. Våra äldre kan idag läsa om de skjutningar och rån som har drabbat vår stad och då är det viktigt att de personer som äldre möter i äldreomsorgen inte har en kriminell bakgrund.
I betänkandet ”Belastningsregisterkontroll i arbetslivet – behovet av utökat författningsstöd” (SOU 2019:19) som publicerades 29 april 2019, föreslår utredaren en ny lag som innehåller bestämmelser om registerkontroll av den som erbjuds anställning för att utföra vård- och omsorgsinsatser i hemmet åt äldre personer eller personer med funktionsnedsättning. Problemet med att äldre personer kan utsättas för brott och kränkande behandling och behöver skyddas från dömda brottslingar är alltså även uppmärksammad på en nationell nivå.
Det är viktigt att Malmös äldre inte vårdas av personer med en kriminell bakgrund eller som är dömda för brottslighet. Detta eftersom det riskerar skapa en känsla av otrygghet bland Malmös brukare och deras anhöriga.
Sverigedemokraterna vill att Malmö stad redan nu tar steget och kräver att de som arbetar inom äldreomsorgen ska visa ett utdrag ur belastningsregistret för arbetsgivaren. Sverigedemokraterna har sedan tidigare lyft problematiken via nämndsinitiativ, budgetförslag och kommer nu även att lämna in en motion till Malmö kommunfullmäktige. Vi hoppas att övriga partier stödjer våra förslag.
För oss Sverigedemokrater är äldres trygghet viktigare än dömda personers integritet.

Magnus Olsson

SD, Oppositionsråd

Ilvars Hansson

SD, gruppledare Hälsa, vård och omsorgsnämnden
Gå till toppen