Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Ode till glädjen” irriterar brexitivrare

Ett planerat framförande av EU:s "nationalsång" retar körfestivalbesökare i Storbritannien. Arkivbild.Bild: Matt Dunham/AP/TT
En körfestival i engelska Gloucester har fått oväntat hård kritik av brexitivrare på grund av en konsert. Festivalen, som går av stapeln i slutet av juli, ska avslutas med ett framförande av Beethovens ”Ode till glädjen” från hans nionde symfoni – vilket retat upp några hårdföra brexitförespråkare. Melodi är nämligen också den officiella Europahymnen, alltså EU:s ”nationalsång”.
De flesta större konserterna under Three Choirs-festivalen är redan slutsålda, men inte den avslutande. Och några EU-kritiska lokalbor hotar till och med att bojkotta festivalen, enligt The Guardian.
– Jag är bestört för jag vill verkligen inte att det ska blandas in politik i det här, säger dirigenten och festivalarrangören Adrian Partington till tidningen.
Det är inte första gången Europahymnen orsakar irritation bland britter. När melodin spelades vid Europaparlamentets första session i Strasbourg i veckan vände Brexitpartiets ledamöter demonstrativt ryggen till.
Gå till toppen