Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Robotgräsklipparen hot mot igelkottar

Robotgräsklipparen blir ett allt vanligare inslag i våra trädgårdar. Men de självgående maskinerna kan skada och döda igelkottar, och antalet fall ser ut att öka.

Robotgräsklipparen är inte igelkottens bästa vän. Arkivbild.Bild: Michael Probst/AP/TT
– Vi ser en markant ökning i takt med att produkten blir mer populär, säger Catarina Krång, viltrehabiliterare i Stockholm.
Igelkottarna skadas ofta genom att de blir skinnflådda eller att ett ben eller en annan lem klipps av.
– Vad vi vet är att det är ett ganska stort antal igelkottar som skadas eller till och med dör på grund av de här gräsklipparna, fortsätter hon.
Emma Billbäck, också hon viltrehabiliterare och ordförande för KFV Rättviks viltjour, håller med om att robotgräsklipparna är ett problem. Av de taggiga, små djur som kommer in till dem är mellan en fjärdedel och en tredjedel skadade av gräsklippare eller trimmers. Även hos dem har antal igelkottar som skadats av robotgräsklippare ökat sedan de började sin verksamhet.
– När vi började för sex år sedan hände det inte alls.
Igelkotten lever främst i närheten av bebyggelse, ofta i trädgårdar och parker. Dess främsta hot är trafiken, många igelkottar blir överkörda när de passerar en väg.
Nu är robotgräsklipparna ytterligare ett hot mot igelkottarna och för att undvika att de ska skadas måste de som äger en robotgräsklippare ta ansvar, anser Catarina Krång. Igelkottarna är framför allt aktiva i gryning, skymning och under natten. Genom att stänga av gräsklipparen under de tiderna kan antalet skador minska.
– Jag tycker två saker, kör den bara mellan åtta på morgonen och åtta på kvällen, och köp en maskin med god kvalitet. De dyra och bra maskinerna stoppar även för små saker, säger Emma Billbäck.
Fakta

Igelkottar

Igelkotten tillhör familjen igelkottdjur.

Den blir 20 till 30 centimeter lång. Ryggen täcks av två till tre centimeter långa taggar. Dessa används vid försvar mot rovdjur och andra hot, då igelkotten rullar ihop sig till ett klot.

Igelkotten finns i södra Sverige och norrut till Dalarna. Den finns även på vissa ställen i Jämtland och lokalt i kustlandskapen upp till Norrbotten. Arten finns också i södra, västra och norra Europa.

Igelkotten lever framförallt i närheten av bebyggelse, ofta i trädgårdar och parker. Den är främst aktiv nattetid och kosten består av bland annat insekter, daggmaskar och sniglar.

Under vintern kan dödligheten bland igelkottarna vara stor. Andra hot mot den är trafiken och rovdjur, som grävling och rödräv.

Källa: Artdatabanken och NE

Gå till toppen