Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Salvini ryter till om migrantbåt

Italiens inrikesminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, säger att Italien inte kommer att vika sig för utpressning, sedan en andra båt med migranter ombord under kort tid lagt till i Lampedusas hamn.

Den italienska icke-statliga organisationen Mediterraneas räddningsfartyg Alex.Bild: Elio Desiderio/AP/TT
”Jag stödjer inte människor som ignorerar italienska lagar och hjälper människosmugglare att kliva av”, säger han i ett uttalande på Twitter, och tillägger att väpnade styrkor är beredda att ingripa.
Besättningen på segelbåten Alex med 41 migranter ombord som räddats utanför Libyens kust tackade nej till ett erbjudande från Malta att gå i land där, eftersom den 15 timmar långa seglatsen bedömdes skulle vara för lång och farlig.
I stället lade Alex till vid samma pir i Lampedusa som fartyget Sea Watch 3 tidigare i veckan. Sea Watch trängde sig förbi ett italienskt fartyg i hamnen för att låta 40 migranter kliva i land.
Salvini, som har stängt de italienska hamnarna för privata räddningsfartyg, hävdar att Alex erbjudits mat, mediciner och 400 liter vatten till migranterna, men att Mediterranea vägrat ta emot förnödenheterna för att kunna utlysa nödläge och få lägga till i Lampedusa.
Enligt Salvini kommer Lega att föreslå lagskräpningar med bötesstraff på uppemot 1 miljon euro för hjälporganisationer, och förslag som gör det enklare att beslagta farkoster.
Alex drivs av den icke-statliga organisationen Mediterranea, vars talesperson Alessandra Sciurba säger att hon skäms över det faktum att poliser stod och väntade på Alex när den lade till.
”Men min stora glädje nu är att de här människorna är säkra”, säger hon om migranterna ombord.
Fakta

Matteo Salvini

Matteo Salvini, 46 år, leder partiet Lega, och tillhör samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen (Nationell samling) och holländska Geert Wilders (Frihetspartiet, PVV). Lega, tidigare Lega Nord, är EU-kritiskt och främlingsfientligt. Salvini har det senaste året fått uppmärksamhet när han gång på gång nekat Medelhavets migrantfartyg att lägga till i Italien. Han är inrikesminister i regeringen.

Gå till toppen