Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stationshuset är på spåret igen – i helgen öppnar Näsets nya konsthall

Stationshuset i Falsterbo har stått tomt i flera år. Men i helgen inviger Ulf Carlson och Cäcilia Carlson Starck Näsets nya konsthall med en utställning tillägnad en lokalprofil: Josef Frank.

”Vi har byggt ett helt nytt hus invändigt”, säger galleristen Ulf Carlson. I helgen invigs nya konsthallen i Falsterbo med utställningen ”Frank in the House”.Bild: Micaela Landelius
Det har gått över tjugo år sedan Ulf Carlson startade Galleri Final i Malmö. Sedan 2011 driver han tillsammans med partnern och frun Cäcilia Carlson Starck också Fabriken Bästekille i en ombyggd värmepumpsfabrik några kilometer från Kivik. Deras senaste projekt är som Sydsvenskan tidigare berättat gamla stationshuset i Falsterbo.
Järnvägen till Näset lade ner 1971. Några år senare tog kommunen över byggnaden och började bygga upp konceptet Falsterbo konsthall, som blev ett känt kulturcentrum under kommande decennier. Att bygga vidare på det arvet var också en baktanke, när paret Carlson Starck beslutade sig för att ta över huset.
Falsterbo station med lok och vagnar omkring 1910. ”Josef Frank har troligen besökt det här stället som resenär”, säger galleristen Ulf Carlson.Bild: Privat
Köpet av stationshuset gick igenom strax innan jul 2017, men bygglov och olika tillstånd har dragit ut på tiden. I januari startade arbetet med att varsamt rusta upp den gamla K-märkta byggnaden. Det har gått närmare fyrtio år sedan huset sist renoverades. Så under arbetets lopp har man hittat både mögel och ruttna bjälkar, vilket försenat processen ytterligare.
Möbler och modeller som designats av Josef Frank har lånats in till utställningen. Som modellen av Villa Carlsten i Falsterbo från 1927.Bild: Micaela Landelius
Invändigt har hela huset förvandlats. Vissa dörrar har murats igen för att skapa mer väggyta, medan andra har öppnats upp för att få till ett bättre flöde genom huset. Den centrala punkten i projektet är en ny trappa som knyter ihop de två våningsplanen. Totalt har utställningsytan fördubblats till 250 kvadratmeter.
– Målsättningen har varit att skapa en enkel funktionell utställningslokal som lätt går att återställa. Vi har valt att jobba med naturmaterial som knyter an till husets historik. Lokalerna ska förstärka, men inte tävla med konsten, säger Ulf Carlson.
Utvändigt har huset fått en uppfräschning med vit färg.
– Vi har återställt utsidan till originalfärgen när stationen invigdes 1904, säger Ulf Carlson.
I första hand har de fokuserat på utställningslokalerna. I nästa etapp kommer fokus ligga på att färdigställa övernattningslägenheten på tredje våningen och kafédelen, som också får en uteservering mot det gamla spårområdet.
Nu öppnar Näsets nya konsthall med en premiärutställning tillägnad arkitekten och formgivaren Josef Frank (1885–1967), som ritat de kända Falsterbovillorna, och som själv tillbringade många somrar på orten.
– Frank har för eftervärlden blivit ett signum för borgerligheten, men formmässigt var han en revolutionär. Han ville skapa rum för mänskligheten, inte människor för rum. Och det är samma slags anda som vi vill spegla här, säger kuratorn Johan Petterson.
I utställningen ”Frank in the House” har fyra konstnärer bjudits in för att med utgångspunkt från Josef Franks verk skapa egen konst. En av dem är Cilla Ramnek, som tidigare arbetat som kreatör på Svenskt Tenn, där även Frank arbetade från 1934.
– Frank har en stark laddning för mig. Jag kommer inte ifrån honom. Frank är mitt öde, säger hon.
”Jag har alltid vetat att vi hade fullt av Frank-möbler hemma, men som barn var det inget man tänkte på”, säger konstnären Cilla Ramnek. Inför utställningen har hon skapat ett kollage med bilder från familjens gamla fotoalbum.Bild: Micaela Landelius
Hon har skapat verket ”Förundersökning”. Det började när hon gick igenom familjens fotoalbum från 1960–90-tal och insåg att den gemensamma nämnaren på alla bilder var tyger eller möbler som designats av formgivaren.
– Det är en stark röd tråd. Vardagen och den enkla familjelivet, mot en fond av Frank.
Fakta

Frank in the House

När: Utställningen pågår 6 juli – 29 september.

Utställare: Fotografen Åke E:son Lindman och konstnärerna Cilla Ramnek, Martin Wickström och Lotta Kühlhorn.

Gå till toppen