Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Kastar ni fimpar på marken hemma också?

Du som kastar fimpar på marken - gör du likadant hemma? Knappast, skriver Jan Hlebowicz.Bild: Hasse Holmberg/TT
Svar på Noah Collanders inlägg i Sydsvenskan den 26 juni. Vissa saknar fullständig insikt i vilket beteende som är lämpligt. Det hjälper inte med den bästa miljöpolitiken i världen – om attityden till att kasta saker på marken är en helt annan.
Den rätta attityden får man hemifrån, dagis, skola och så vidare. Man bör växa med den från den dagen man börjar gå och förstå, inte nödvändig förstå konsekvenserna men man bör åtminstone få en inbyggt inre reflex eller impuls att ”så gör inte jag”.
Det som är mest frustrerande att de som kastar saken på marken gör inte likadant hemma. Jag undrar om den som kastar fimpen på marken gör likadant hemma. Knappast. Du som kastar tuggummi på marken, gör du det hemma också? Knappast.
Man kan undra varför folk beter sig annorlunda hemma och ute i naturen. Svaret finns i Noah Collanders inlägg : ”det handlar om fel attityd och brist på ansvarstagande”.
Greta Thunberg kan inte uppfostra alla, alla måste göra det jobbet själva.

Jan Hlebowicz

Gå till toppen