Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om försvar, liberalism och gemensamma värderingar.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Med andra ord tar nu sommarpaus och är tillbaka i augusti. Trevlig sommar!
Heidi Avellan
Militärövningarna skadar miljön.
Jag vet inte om det kommit några konkreta klagomål från landsbygdsbor över Natoövningarna i Skåne men faktum är att detta är en stor fråga i Norge. Natoövningen Trident Junc-ture i fjol ledde till minst 400 klagomål från jord-ägares sida. De klagar över sönderkörda åkrar, att djuren stressas, att vägar förstörs, och en bonde i Tröndelag fick redan vid en Nato-övning 2014 hälften av sin skörd förstörd.
En bidragande orsak är att främmande trupper är inblandade, vilket givetvis orsakar språkproblem mellan trupperna och landsbygdsbefolkningen. Det ska sägas att den norska försvarsledningen är medveten om skaderisken av dessa enorma manövrar, registrerar dem och – om än motvilligt – betalar ut skadeersättning till drabbade bönder.
Den massiva insatsen av stridsstyrkor till lands, till sjöss och i luften av alla dessa Natoövningar leder till stora utsläpp från fossila bränslen.
Folke Schimanski
Nyamko Sabuni och liberalismen.
Flera svenska partier vill gärna kalla sig liberala. Vad skiljer dagens kantstötta Liberalerna från andra partier med anspråk på att företräda den sanna liberalismen.
Blev begreppets innebörd klarare efter Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabunis jungfrutal i Almedalen? Knappast. Efter att under många år ha följt partiet kan jag konstatera att om man under längre tid går omkring med höger sko på vänster fot och vice versa, då blir gången haltande. Kan partiets svaga opinionsstöd möjligen ha något samband med partiets klara högerprofilering? Kan partiets kräftgång vändas enbart genom partiledarbytet? Med utgångspunkt från väljarrörelserna inom borgerligheten är detta förstås inte omöjligt. Med hjälp av Skavlan och en närmast sanslös medial uppbackning fick Ebba Busch Thor drag under galoscherna. Nu kan det vara Nyamko Sabunis och Liberalernas tur att bli borgerlighetens nya kelgris. Men vad händer när partiet måste ta ställning till vår tids stora utmaningar? Elektrifiering kan knappast vara svaret på allt. Och hur länge blir Sabuni 73-punktsavtalet trogen innan hennes högra stortå sticker fram ur den vänstra skon?
Bengt Silfverstrand
Svenska värderingar.
Moderaterna Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson menar att vi måste lära ut svenska värderingar till alla invandrare. Utmärkt. Regeringen duckar. Skjutningar, bombningar och bilbränder de senaste åren är tyvärr intimt förknippat med brist på integration; hos en liten minoritet invandrare finns det tendenser som går direkt mot svenska lagar och värderingar.
Jag åkte buss för några dagar sedan när ett par, sannolikt invandrarkillar, gav sig på ett par unga kvinnor som talade samma språk för att dessa inte bar huvudduk. Detta är inte acceptabelt och kommer att skapa ännu större klyftor mellan dessa invandrare och oss svenskar. I vår värld bestämmer kvinnan själv vad hon ska ha på sig. Det är bara ett exempel på uppträdande som inte bör accepteras i Sverige.
Ju längre tiden går innan vi aktivt agerar för att skapa förutsättningar för integration desto svårare blir det. Därför är detta initiativ viktigt. Jag hoppas bara att även Liberalerna kommer med på tåget. FN:s flyktingkonvention säger tydligt att det är varje flyktings skyldighet att följa landets lagar och regler samt att följa regler runt allmän ordning. Man insåg alltså redan 1951 då konventionen skrevs att det inte bara finns rättigheter utan även skyldigheter.
Att ha gemensamma grundläggande värderingar, som våra lagar grundas på, är en självklar plattform för fungerande integration och gemenskap.
Bo Nilsson
Gå till toppen