Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lomma får ny påfart på E6 för bussar

Snart får bussarna mellan Löddeköpinge och Malmö en egen av- och påfart på E6 i höjd med Lomma. Arbetet började häromdagen och ska vara klart till jul. Samtidigt byggs en cirkulationsplats vid Vinstorpsvägen-Malmövägen i östra Lomma.

Arbetet med de nya bussramperna påbörjades 1 juli och ska vara klart i december. Då ska regionbuss 132 kunna köra av och på motorvägen här öster om Lomma.Bild: Bengt Arvidson
Buss 132 och 134 mellan Löddeköpinge och Malmö ska slås ihop till en ny linje 132. Denna har i decennier gått kustvägen genom Bjärred, Habo Ljung och Lomma. Tack vare de nya ramperna i Lomma kommer bussarna att kunna köra motorvägen i stället.
Syftet med de nya bussramperna är att få fler att åka buss och färre att köra bil. Och ramperna kommer endast att vara till för bussar:
– Vi förutsätter att bilisterna följer skyltningen och inte använder de nya ramperna. Bussarna kommer att prioriteras med grön ljussignal, berättar Jacob Larsson, projektingenjör på Trafikverket.
Under byggtiden är all trafik mellan Hjärup och Lomma avstängd. Bussrampen söderut blir 650 meter lång och den norrut blir 450 meter. Vägbanan kommer liksom i städerna att vara rödaktig, för att göra mellan E6, Vinstorpsvägen och ramperna extra tydlig.
Den olycksdrabbade fyrvägskorsningen Malmövägen-Vinstorpsvägen görs samtidigt om till en cirkulationsplats, för att trafiken med bussarna ska flyta bättre.
– Dessutom passar vi på att sänka Lommavägen under E6:an med 20 centimeter så att räddningstjänstens fordon kommer under, säger Jacob Larsson.
Fyrvägskorsningen Vinstorpsvägen-Malmövägen är olycksdrabbad. Den byggs nu om till cirkulationsplats. Under hela sommaren och hösten är vägen till Hjärup avstängd från Lomma-hållet.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen