Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sälunge lämnades inte i fred – avlivades

Sedan i fredags har en sälunge legat strandad i Helsingborg. Under söndagskvällen beslutades det att sälen skulle avlivas, då den varit separerad från sin mamma alltför länge.
– Den fick inte vara ifred och sälens välmående var inte bra, säger polisen Filip Annas.

Sälungen mådde inte bra då polis kom till platsen på söndagskvällen.Bild: Moa Dahlin
Att sälar lägger sina barn på stranden är inte ovanligt. Tvärtom, sälungar orkar inte simma lika långt som sina mammor. Därför brukar honan lägga sin unge på land, säga åt den att ligga kvar, simma iväg och hämta mat, komma tillbaka, sedan simmar de två iväg tillsammans.
Det förutsätter dock en sak: Att inga människor befinner sig i närheten av sälungen. Då vågar inte mamman komma tillbaka förrän de försvunnit.
Därför var det ödesdigert att en säl i fredags kväll la sin unge på stranden Fria bad i Helsingborg. Människor besökte sälen gång på gång, vissa klappade på den och ytterligare andra försökte till och med lägga ner den i vattnet. Ungen kröp då upp igen, eftersom den skulle ligga kvar där den blivit lämnad.
Efter att mamman inte vågat sig tillbaka på två dygn, hade sälungen börjat bli uttorkad. Då beslutade polis och djurvårdare att sälen skulle avlivas.
– Den fick inte vara ifred och sälens välmående var inte bra, säger Filip Annas på polisens länskommunikationscentral.
Nu vädjar polisen till allmänheten att lämna strandade sälar i fred.
– Håll avstånd. De är jättesöta och vi har all förståelse för att allmänheten kan vara orolig, men de är inte övergivna, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisens ledningscentral.
Birgitta Nordström från föreningen Katstrofhjälp för Fåglar och Vilt håller med:
– Att sälar lämnar sina ungar på land är mycket vanligt. Men mamman kommer inte hämta sin unge så länge det finns folk i närheten, säger Birgitta Nordström.
Gå till toppen