Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtalade byggföretagaren: ”Brf Ida var vår golden door”

Mutor till styrelsen i Brf Ida satte byggföretagaren Afrim Bunjaku i fängelse. I dag ställdes han till svars i rätten för falska anbud och försvunna miljoner.

Enligt den åtalade skulle husen i Bostadsrättsföreningen Ida bli Sveriges modernaste.Bild: Lars Brundin
Under åren 2015 - 2017 betalade bostadsrättsföreningen Ida ut cirka 260 miljoner kronor till byggföretag, som till stor del försnillade pengarna.
Detta är den tredje rättegången som kommer i kölvattnet av plundringen av Brf Ida. Både företagare och styrelsemedlemmar har dömts till fängelsestraff. Föreningens förre ordförande är dömd för grovt mutbrott, för att han tog emot pengar och dyrbara presenter från byggföretagarna.
Under måndagen inleddes förhöret i rätten med byggföretagaren Afrim Bunjaku, 39, som redan tidigare dömts till fängelse i härvan för att ha betalat ut mutor. Nu står han återigen åtalad i efterspelet av härvan. Den här gången vill åklagaren visa hur byggföretagaren efter att ha plundrat Brf Ida, lyckats föra ut mångmiljonbelopp ur Sverige via olika bolag och fakturor.
— Brf Ida var vår golden door, säger Afrim Bunjaku när han fritt får berätta sin historia i rätten.
Enligt honom själv har hans avsikter hela tiden varit goda. Han beskriver hur han gått från att komma som nyanländ från Kosovo till Sverige och börja i SFI, till att bara några år senare lyckats ta sig in i näringslivets finrum.
Han berättar att han började med ett företag som transporterade möbler åt Ikea, men att han sen upptäckte att han kunde komma mycket längre genom att nätverka inom näringslivet.
— Det öppnade upp stora möjligheter och jag kom i kontakt med härliga människor inom affärsvärlden som jag började arbeta med, säger Afrim Bunjaku.
Kontakterna ska han ha knutit på Svenska Handelskammaren, Almi och inom vd-nätverket — kontakter som senare ska ha stått som frontpersoner och styrelsemedlemmar.
Läs också Så upptäcktes miljonmyglet i Brf Ida
I förra veckan berättade vittnen inom föreningen och HSB att upphandlingarna var riggade så att Afrim Bunjakus företag skulle vinna anbuden, trots att deras anbud var extremt dyra och undermåligt utförda. Övriga anbud kom från företag som inte existerade eller som även dem hade kopplingar till Afrim Bunjaku, enligt vittnena.
Det åklagaren bland annat har att bevisa är att Afrim Bunjaku verkligen står bakom de företag som fakturerat mångmiljonbeloppen till bostadsrättsföreningen. Det handlar om byggbolaget som bland annat aldrig renoverade färdigt fasaden och om IT-bolaget Pappoo som skulle leverera ett nytt avancerat porttelefonsystem. Inte heller det har levererats.
— Det vi kan visa är Afrim Bunjaku har varit med i hela kedjan, från de riggade anbuden, till utförandet och som mottagare av pengarna, säger Bo Birgerson, åklagare vid ekobrottskammaren i Malmö.
Läs också Nytt åtal om Brf Ida: så försvann pengarna enligt åklagaren
I åtalet har åklagaren fokuserat på 40 miljoner av de totalt 230 miljonerna som saknas. Pengarna ska ha förts ut ur Sverige till Ungern, Hongkong, Schweiz, Förenade Arabemiraten, Tyskland och Kosovo. I flera av länderna har pengarna hämtats ut av bekanta eller släktingar till Afrim Bunjaku, enligt åklagaren.
I rätten slår Afrim Bunjaku ifrån sig. Som konsult i företaget Pappoo föddes en dröm att bli marknadsledande när det gäller smarta hus. Det vill säga bostadshus med uppkopplade enheter i hemmet och smarta porttelefoner som allt styrs via servrar på internet.
— The sky is the limit, säger Afrim Bunjaku.
Även om åklagaren kommer att lyckas ge en övertygande presentation över hur och var pengarna har försvunnit, har han inga stora förhoppningar om att miljonerna ska återfinnas.
— Inte via de svenska bolagen i vart fall, de är satta i konkurs. Vi har lyckats frysa 100 000 kronor i Schweiz, men det är det enda, säger Bo Birgerson.
Fakta

Två står åtalade i det nya fallet

Den pågående rättegången är det tredje fallet som går till åtal i härvan kring Brf Ida. Tidigare har flera personer kopplade till olika bolag och personer från styrelsen dömts till fängelse.

Den nu åtalade Afrim Bunjaki, 39, har tidigare dömts för grovt mutbrott i efterspelet av härvan inom Brf Ida. Han står nu åtalad för grovt häleri alternativt grovt penningtvättsbrott.

Även en 40-årig man står åtalad i fallet för medhjälp.

Gå till toppen