Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn i Nydala och Rosengård ska bli reportrar

Till hösten ska Minibladet starta en reporterskola för barn som bor på Nydala och Rosengård.
– Barnen ska få göra sina röster hörda, säger Minibladets grundare, Maria McShane.

Maria McShane har grundat Miniblandet, som samarbetar med tio olika dagstidningar, bland annat Sydsvenskan.Bild: Irina Bernebring Journiette
Reporterskolan har funnits tidigare i samarbete med olika skolor och som lovaktivitet, på olika ställen i Sverige. Nu samarbetar Minibladet med Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, för att reporterskolan ska bli ett mer fast inslag där barn mellan nio och tretton år ska få jobba på lokala redaktioner på Nydala och Rosengård.
Tanken är att barnens artiklar ska tryckas i ett månadsblad som MKB delar ut i området.
Att det blev just dessa områden förklarar Maria McShane med att det genom MKB:s satsningar redan finns ett upparbetat nätverk av många olika aktörer som man kan jobba tillsammans med.
– Det finns läxhjälp och skaparverkstad, och vi har ett etablerat samarbete med bibliotekarien på Rosengårdsskolan. Lokaler finns. Då passar det att vi är där. Men vi vill starta i andra områden också, säger hon.
Det blir frivilligt vilka elever som vill vara med. Men Minibladet söker pengar så att man även ska kunna ägna sig åt uppsökande verksamhet, så att även föräldrar och barn som inte redan är aktiva ska kunna involveras.
Minibladet gör nyheter för barn i samarbete med tio olika dagstidningar, bland annat Sydsvenskan. Redaktionen finns i Malmö och grundades av Maria McShane.
Hon har arbetat med nyanlända barn och vuxna i många år. Hon ser reporterskolan som ett sätt att öka tillgången till nyheter i områdena, och också öka förståelsen för medias roll i en demokrati.
– Vi har kostnadsfria nyheter med olika språkliga nivåer för att alla ska kunna vara med. Även resurssvaga ska kunna ta del av nyheter. Vår vision är att få barn engagerade i sin omvärld och lokala miljö. Att visa att barnen får göra sina röster hörda är en demokratisk insats, säger Maria McShane.
Gå till toppen