Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kanada stärker valskyddet

Sex nordkapare har dött sedan juni i St Lawrenceviken och nu stärker Kanada skyddet för de utrotningshotade valarna.

En nordkapare med de typiska hudförtjockningarna på huvudet, där havstulpaner och små kräftdjur brukar samlas. Arten är utrotningshotad och ska nu skyddas ytterligare i kanadensiska vatten.Bild: Michael Dwyer/AP/TT
Kanadas transportminister Marc Garneau säger att minst tre av valarna troligen blev påkörda av fartyg.
Nu sänks den tillåtna hastigheten kring ön Anticosti till tio knop. Dessförinnan hade fartbegränsningar införts för alla fartyg över 20 meter i stora delar av St Lawrencebukten.
Dessutom ökas flygövervakningen och vissa anslag till skydd för havsdäggdjur.
Kanada hade redan tidigare förbjudit yrkesfiske i ett område på 16 000 kvadratkilometer för valarnas skull.
Regeringsflyg spanar efter tre nordkapare som siktats intrasslade i fiskeredskap. Men det är riskabelt och mycket svårt att befria en intrasslad nordkapare eftersom den är så stor och stark, konstaterar havs- och fiskerimyndigheten.
De senaste dödsfallen och sju nya födslar gör att den totala populationen nu beräknas vara 412 nordkapare. En tredjedel av dem brukar komma till kanadensiska vatten varje sommar.
Nordkapare väger 20–50 ton och blir 13–15 meter. Den lever i kalla och tempererade hav och har blivit mycket sällsynt eftersom den jagats intensivt.
Gå till toppen