Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Avgångskrav på minister efter sexhärva i USA

Röster bland Demokraterna höjs för att USA:s arbetsmarknadsminister Alex Acosta ska avgå. Kraven kommer i kölvattnet av en sexbrottsskandal där miljardären Jeffrey Epstein anklagas för att ha utnyttjat minderåriga flickor sexuellt.

USA:s arbetsmarknadsminister Alex Acosta. Arkivbild.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Acosta var åklagare i ett tidigare fall då Epstein var misstänkt för sexualbrott, och nu kommer kritik mot Acosta för en uppgörelse 2008 som gav Epstein ett förhållandevis milt straff. Hans förmodade offer var inte medvetna om uppgörelsen, som ledde till att Epstein dömdes för ett mindre allvarligt sexköpsbrott till 13 månaders fängelse, men med tillåtelse att lämna fångenskapen på dagarna för att arbeta.
En domare konstaterade tidigare i år att uppgörelsen stred mot lagen.
– Jag uppmanar minister Acosta att avgå, säger Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Men Acosta, som beskriver de nya anklagelserna som ”horribla”, försvarar sig med att han gjort vad han kunnat.
”Med de bevis som fanns tillgängliga för över ett årtionde sedan, insisterade federala åklagare på att Epstein skulle få fängelse, registrera sig som sexualbrottsling och uppmärksamma omvärlden på att han var en sexualförbrytare”, skriver han på Twitter.
Enligt det nya åtalet har Epstein begått övergrepp mot tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005, rapporterar amerikanska medier. Han riskerar upp till 45 års fängelse om han döms.
Epstein nekar till brott.
Gå till toppen