Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler väktare kan sättas in mot bilbränderna

Nattens anlagda bilbrand i västra Lund får kommunledningen att flagga för hårdare tag mot bilbrännarna.
– Det kan bli aktuellt att sätta in fler väktare om det här fortsätter, säger kommunstyrelsen ordförande Philip Sandberg (L).

Det växande antalet bilbränder oroar kommunens ledning. "Det kan bli aktuellt att sätta in fler väktare i drabbade områden", säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L). Bilden är tagen onsdag morgon efter senaste branden på Väster i Lund.Bild: Anders Sandström
Philip Sandberg är både bekymrad och starkt irriterad över den senaste tidens utveckling.
– Jag blir verkligen förbannad. Många är väldigt beroende av sina bilar både för jobb och fritid. Värst drabbas de äldre som har begränsad rörelseförmåga utan sin bil, säger han.
Så vad ska ni göra på politisk nivå?
– Vi är beredda att sätta in ytterligare åtgärder. Att utöka väktarnas uppdrag är ett sätt. Det kan absolut bli aktuellt.
Hur då?
– Vi har redan ökad väktarrondering. Kommer det att krävas ytterligare förstärkning så är vi öppna för det.
Hur ser du på bakgrunden till att det anläggs så många bilbränder i Lund just nu?
– Några få ska aldrig får förstöra för alla andra. Man kan aldrig ursäkta någonting sådant här med att någon mådde dåligt eller kände på ett visst sätt just då.
Lunds kommuns säkerhetschef Håkan Nilsson flaggar också för ökade insatser.
– Om detta eskalerar och blir ännu mer frekvent så kan det absolut bli aktuellt att öka insatserna, säger han.
Hur ser du på läget idag?
– Vi har en allmän väktarinsats för att skydda byggnader och personal. Den styr vi till drabbade områden och där följer vi polisens tolkning och analys.
– Ett tag fokuserade vi till de östra delarna av Lund och nu senast mer norrut. Ett bekymmer är ju att det är en serie bränder men att det inte finns något klart mönster.
Enligt Håkan Nilsson är kommunens säkerhetsansvariga förberedda på en eventuell upptrappning av de anlagda bränderna.
– Vi är förberedda och har en färdig plan om de som bränner bilar skulle börja ge sig på kommunal egendom.
– Exakt hur den planen ser ut vill jag inte säga av säkerhetsskäl.
Hur arbetar ni just nu?
– Det handlar om omfördelning av väktare och personal som är ute på nätterna.
Är du orolig för Lundabornas säkerhet?
– Nej, inte just nu. Det här sker på undanskymda platser och i mörka hörn. Känslan är att man är väldigt försiktig för att inte bli upptäckt.
– Det verkar var det viktigaste. Att inte märkas. Så jag är inte orolig för att någon ska komma till skada.
Vad vill du säga till bilägarna?
– Man man bör om möjligt tänka på var man parkerar efter mörkrets inbrott.
En mindre lastbil blev helt utbränd vid branden på Högbovägen i västra Lund natten mellan tisdag och onsdag.Bild: Anders Sandström
Vid nattens brand på Högbovägen blev en mindre lastbil totalförstörd. En personbil parkerad på motsatt sida av gatan fick mindre skador.
– Lastbilen var full av skräp och helt övertänd när vi kom. Det tog nästan en timme att släcka, säger Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.
– Dessutom var bilen uppställd rakt på närmaste brandpost som blockerades. Det var en olycklig omständighet som gjorde att det tog lite tid.
Vet ni hur branden började?
– Nej, vi vet inget om orsaken så det är svårt att säga om den här branden ingår i något mönster eller är en isolerad företeelse.
Polisen hade hundpatrull på plats i samband med nattens brand, men vad spårningen gav är oklart.
Någon ytterligare kriminalteknisk undersökning ska inte ha gjorts och brandplatsen var tidigt på onsdagsmorgonen inte avspärrad.
Gå till toppen