Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Hyreskontraktet kommunen vill säga upp är ovärderligt och har räddat liv

Kommunen vill säga upp hyreskontraktet med föreningarna i Vänskapens hus på Bredgatan i Lund.Bild: Tom Wall
Jag är psykolog som i 35 år som i många olika sammanhang varit i kontakt med vänskapens hus i Lund, vars hyreskontrakt kommunen nu vill säga upp.
De anförda anledningarna har varit husets behov av förnyelse av gamla byggkonstruktioner. Jag har aldrig hört/sett att detta kulturminnesförklarade hus, från 1794, inte fungerat.
Huset bidrar till ekonomisk och socialvårdande nytta (450 besökare i veckan) på liten volontärt skött yta. Kommunen binder ris åt sin egen rygg genom att säga upp hyreskontraktet.
I vår miljöförstörande tid behövs något som står upp för återbruk, det enkla. Huset bidrar till ovärderlig nytta med sin mångfald av sammankomster till exempel för demokrati, språk för invandrare, språngbräda för ideell och ekologisk verksamhet, ovärderlig rehabilitering som till exempel tolvstegsprogram AA och NA för missbruk/beroende.
Lunds kommun har genom dessa verksamheter indirekt undsluppit stora kostnader
Fokuserar nedan på missbruksvården, den största kostnaden där kommun/landsting avsätter ca 16,5 miljarder/år, varav mest relaterar till alkoholmissbruk (missbruksutredning, 2011). Ej inräknat här är missbrukarens individuella och omgivningens ekonomiska sociala förluster, ohälsa etc.
Jag har erfarit att psykoterapi med fokus på kroppen har hjälpt missbrukare att hitta sin inre balans/harmoni utan ”drog”. Men det räcker inte. Nya betingelser för vardagslivet behövs. Här fyller vänskapens hus en oersättlig nödvändig roll för livsstilsförändring.
Jag har sett hur individer med hjälp av Vänskapens hus lyckats bli fria från beroenden genom att ta eget ansvar, medan andra vårdställen misslyckats med att skapa frihet från beroenden.
Missbrukarna säger att vänskapens hus känns som ett andra hem. Denna ombonade och ideellt styrda miljö gör att de lättare tar sitt eget ansvar. Detta medan de som vårdats utanför Vänskapens hus, med ofta förekommande räddande och vårdande mentalitet, ofta ramlar in i beroende igen.
Husets gamla, genuina, ombonade miljö andas en medkännande tyst praktisk andlighet, vilket är unikt i vår tid. Detta tillsammans med tillhörigheten i ”beroendegruppen” gör att förnekelse, självbedrägerier, tankefällor tål att genomskådas, punkteras. Individen får chans till självacceptans, av sin unika person och till ett, i samhället konstruktivt, liv.
Störst mänsklig och materiell miljöbesparing är om Vänskapens hus får bestå i så funktionellt men oförvanskat skick som möjligt. Husets genuint ”operfekta” stämmer överens med missbrukarna, som ofta upplever sig ”operfekta”.
Miljön är oersättlig/läkande och har räddat många liv. Vore önskvärt om de som får hjälp i Vänskapens hus, tillsammans med en byggspecialist, kunde vara delaktiga i vård av huset, och genom detta släppa lite av sina ofta förekommande skuldbördor mot sig själva och samhället.

Karina Treacy

Leg Psykolog
Gå till toppen