Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Ola Nerbrink

Ola Nerbrink, Lund, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 64 år. Närmast sörjande är hustrun Eva och döttrarna Anna och Sofie med familj.

Ola Nerbrink var en globalt erkänd expert på inhalerade läkemedel i vätskeform och med sin entusiasm och förmåga att prata med alla. Och med ett stort internationellt nätverk lämnar han ett stort tomrum efter sig.
Efter att ha studerat kemi på Uppsala universitet började Ola 1984 på farmakologen på dåvarande Draco i Lund, sedermera Astra Draco och Astra Zeneca. På Draco var inhalerade läkemedel i fokus och Ola blev snabbt expert på att ge aerosoler, det vill säga mikrometerstora läkemedelspartiklar i fast fas eller som vätska, i olika försöksuppställningar.
Viktigt men svårt var att bestämma storlek på partiklarna och ge rätt total mängd. Ola blev den stora specialisten, inte minst att generera vätskedroppar med nebulisatorer. Denna unika kompetens lade grunden till olika samarbeten, bland annat med Karolinska institutet där han sedermera disputerade inom området år 2001. Han arbetade då fortfarande på Astra Zeneca men bytte avdelning till farmaci efter disputationen.
År 2002 fick Ola erbjudande att bygga upp ett aerosollaboratorium på Novo Nordisk som hade börjat utveckla inhalerat insulin. Mellan 2001 och 2009 arbetade Ola vid deras forskningsanläggning i Hilleröd.
Då Novo Nordisk sedan tog ett strategiskt beslut att avsluta utvecklingen av inhalerat insulin valde Ola att jobba vidare med aerosoler och startade det egna företaget, Respiron Consulting som han drev till sin bortgång. Här erbjöd Ola sina tjänster att hjälpa andra företag att genom konsultation och en stor mängd mätningar med den egna specialiserade utrustningen utveckla nya inhalerade läkemedelsprodukter.
Snart erbjöds möjligheten att vara delaktig i nätverket Medicon Valley Inhalation Consortium (MVIC) i Lund vilket passade Ola perfekt. MVIC är en paraplyorganisation för 20+ småföretag som verkar inom utveckling av inhalerade läkemedel och som startades upp på framförallt Medicon Village i Lund i samband med Astra Zenecas nedläggning 2011.
MVIC arbetar globalt inom det ganska smala området utveckling av inhalerade läkemedel. Ola blev VD för MVIC 2014 och vidareutvecklade MVIC till en organisation som idag är globalt vida känd för sitt unika kompetensutbud. Med sitt stora intresse för flygplan och bilar och efter att ha fått barnbarn ville Ola trappa ner och blev ansvarig för affärsutveckling 2017. En tjänst han hade till sin bortgång.
Ola var en fantastisk kollega både som expert inom sitt område samt med en sällsynt förmåga att genomföra olika typer av projekt, alltifrån större utvecklingsprojekt till mindre mätuppdrag. Ola hade ett mycket stort kontaktnät ute i världen och många är de kondoleanser som nu strömmar in från när och fjärran. Ola kunde som ingen annan hålla igång en konversation och fick både vänner och kunder att känna sig synnerligen väl tillfreds.
Saknaden efter Ola är mycket stor, både i de dagliga samtalen på kontoret och på resor till kunder och på utställningar runt om i världen. Våra tankar går nu till Eva och familjen.
Lars Asking
för vänner och kollegor inom MVIC
Gå till toppen