Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazist åtalas för hets mot folkgrupp på nätforum

”En dag kommer världen förstå att Adolf Hitler hade rätt”. En 44-årig känd skånsk nazist åtalas för att i 35 olika inlägg på nätet ha hetsat mot judar, homosexuella och mörkhyade.

Bild: Fredrik Sandberg/TT
Inläggen består bland annat av budskap om att krossa den judiska världsordningen och hyllningar av Hitler.
Bevisningen består av skärmdumpar från nätforumet vk.com där inläggen gjorts i den nu åtalade Tobias Malvås namn. Vk.com brukar beskrivas som en rysk variant av Facebook. Sajten är populär hos högerextrema personer och grupperingar.
– Man brukar prata om VK så att där är det mer fritt fram för olika extrema åsikter. Men jag vet inte om man börjat rensa där och ta tag i det. Det är intressant, en angelägen fråga, säger kammaråklagare Linda Rasmussen.
I polisförhör svarar Tobias Malvå inte på en enda fråga från förhörsledaren, utan säger bara ”ingen kommentar”.
Kammaråklagare Linda Rasmussen bedömer att hon har tillräckligt på fötterna för att binda honom vid brottet, även om han själv inte säger någonting.
– Då får man helt enkelt välja att låta tingsrätten avgöra om det här är tillräckligt. Jag tycker det finns tillräckligt, säger hon.
Hon åtalar honom för hets mot folkgrupp för att ha ”hotat eller uttryckt missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”
Den 44-årige Malvå har ett förflutet som en välkänd nazistledare i Skåne. Han har dömts för flera våldsbrott. 1999 gjorde han avbön och hoppade av naziströrelsen. Han började sedan arbeta för Exit, som arbetar med att stödja personer som vill lämna nazistiska rörelser. 2003 hoppade han dock av Exit. Numera figurerar han kring nazistiska Nordiska motståndsrörelsen där han är en återkommande gäst i en podcast på NMR:s webbsajt Nordfront.
I december förra året då Malvå var part i ett tvistemål i Malmö tingsrätt inkom han med ett yttrande till tingsrätten där han förklarade att han inte inte erkände rättssystemet som legitimt, och att han hade för avsikt att ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre.
Gå till toppen