Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt lagförslag om jämställda fotbollslöner

En demokratisk senator kräver i ett nytt lagförslag jämställda löner för USA:s seniorlandslag i fotboll. Annars kan regeringens stöd till herr-VM i USA, Kanada och Mexiko 2026 utebli.

USA vann VM för andra gången i rad – och för fjärde gången någonsin. Arkivbild.Bild: Francisco Seco/AP/TT
”Equal pay, equal pay” (lika betalt), ekade från läktarna i Lyon efter VM-finalen då USA besegrade Nederländerna med 2–0. En protest från den amerikanska delen av publiken mot de ojämställda ekonomiska villkoren mellan dam- och herrfotboll.
Den amerikanske senatorn Joe Manchin, demokrat från West Virginia, skickade i tisdags in ett lagförslag med krav på jämställda löner mellan landslagsdamerna och herrarna.
Åtgärdas inte det säger lagförslaget att inga amerikanska federala medel ska göras tillgängliga för att stödja fotbolls-VM 2026 för herrar som arrangeras av USA, Kanada och Mexiko.
– Löneskillnaden mellan amerikanska herr- och damspelare i fotboll är oacceptabel och jag är glad att damlandslagets seger har mynnat ut i ett allmänt ifrågasättande, säger Joe Manchin.
– De är bäst i världen och de förtjänar att få betalt därefter.
Den amerikanska senaten och representanthuset måste först rösta för lagförslaget. President Donald Trump måste sedan skriva under, men kan också välja att lägga in ett veto, som dock kan upphävas av kongressen.
Gå till toppen