Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt Uppåkraöl med smak av järnålder

Hur smakade järnålderns öl? I sommar finns chansen att prova i Lilla Trädgårdscafeet i Uppåkra.

Ölet är gjort på korn, malt, pors, rölleka och älgört.Bild: Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska
Det är mikrobryggeriet Pax brygghus som tillverkat ett lättöl utifrån arkeologiska fynd i Uppåkra och allmänna kunskaper.
Under utgrävningar av järnåldersboplatsen har arkeologerna hittat ett av Nordens äldsta ölbryggeri med ugnar från år 400-600.
Arvid Lindmark, ingenjörsstuderande vid Lunds universitet och hemmabryggare har tagit fram receptet utifrån fynden av korn och malt samt efter kontakter med matarkeologen Daniel Serra.
- Humle odlades inte vid den här tiden i Skandinavien så istället använder vi pors, rölleka och älgört. Användandet av humle i ölbryggning nämns först på 800-talet och då i ett kloster i Bayern, berättar Arvid Lindmark i ett pressmeddelande från Uppåkra arkeologiska center.
- Ölet är gott men smakar annorlunda, litet som ett suröl, det finns knappt någon bitterhet alls, är ganska lätt kryddat, ganska syrligt och litet rökigt, säger Arvid Lindmark.
Gå till toppen