Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rapinoe: ”Många andra jag hellre pratar med”

Än har inte USA:s VM-guldvinnande fotbollslandslag fått en formell inbjudan av president Donald Trump till Vita huset. Men om den kommer, är det stor sannolikhet att laget tackar nej.
– Jag skulle inte gå och varenda lagkamrat jag har pratat med har sagt att de inte skulle gå, säger stjärnan Megan Rapinoe i CNN.

Megan Rapinoe har uttalat sig om Vita huset ännu en gång. Arkivbild.Bild: Kathy Willens/AP/TT
Vita huset eller inte? Frågan har tagits upp många gånger under fotbolls-VM i Frankrike och blev alltmer aktuell när USA tog hem guldet efter 2–0 mot Nederländerna i söndagens final.
Amerikanskorna är tillbaka i USA och frågan togs upp ännu en gång när Megan Rapinoe, turneringens bästa spelare, gästade CNN:s program ”Anderson Cooper 360”.
– Det finns så många andra människor jag hellre pratar med, betydelsefulla konversationer som kan påverka saker i Washington, i stället för ett besök i Vita huset, säger hon i programmet.
Rapinoe fick frågan om vad hon skulle vilja säga till Trump och svarade följande:
– Ditt budskap exkluderar människor. Du exkluderar mig, du exkluderar människor som ser ut som jag, du exkluderar mörkhyade människor och du exkluderar amerikaner som kanske stödjer dig, säger hon.
– Du har ett enormt ansvar som president för det här landet med att ta hand om varenda person, och du måste göra det bättre för alla.
Megan Rapinoe hade inför VM uttalat sig om att hon ”inte ska till det jäkla Vita huset” vid en seger. Trump har via sitt Twitterkonto bland annat sagt att ”Megan borde aldrig vara respektlös mot vårt land, Vita huset eller vår flagga”.
Utöver Rapinoe har andra spelare i laget uttalat sig om en eventuell Vita huset-inbjudan.
– Jag tror inte att laget kommer att gå dit, sade reservmålvakten Ashlyn Harris efter finalsegern mot Nederländerna.
TT: Varför?
– Vi har inte samma principer. Jag kommer definitivt inte gå dit, inte en chans. Men jag kan inte tala för hela laget.
Traditionsenligt bjuds amerikanska mästarlag in till Vita huset i Washington för avtackning och hyllningar från presidenten, och Trump hade på Twitter redan före kvartsfinalerna bjudit in hela laget – oavsett om de vann VM eller inte. Men efter guldet fick presidenten på en pressträff frågan om en inbjudan.
– Det har vi inte riktigt funderat på. Vi får titta närmare på det, svarade Trump, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Bland lag som tidigare har tackat nej till att besöka Vita huset under Trumps tid som president finns basketlaget Golden State (NBA-mästare 2017, 2018) samt det amerikanska fotbollslaget Philadelphia som vann Super Bowl 2018.
Gå till toppen