Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen oroas över otillräcklig användning av ESS och MAX IV

Det behövs åtgärder för att stimulera en svensk användning av forskningsanläggningarna ESS och MAX IV i Lund. Det menar regeringen som vidtar åtgärder för att Sverige ska få ut det fulla värdet av de mångmiljardinvesteringar som gjorts på Brunnshög.

Vinnova, verket för innovationssystem, har fått i uppdrag att lämna förslag på en nationell "teknikparksfunktion" som ska få det fulla ansvaret att samordna utvecklingen av innovationsmiljön och mötesplatsen.
Utredningen ska redovisas till regeringen senaste vid nästa årsskifte. I rapporten ska kostnader och konsekvenser redovisas med förslag på hur de ska finansieras.
Nationell samordnare är Anders Hamsten. Han var tidigare VD på Karolinska Institutet men avgick i samband med Macchiariniaffären. Han har sedan dess arbetat på regeringskansliet och nu är sakkunnig på näringsdepartementet.
Sedan tidigare har regeringen beslutat om både en nationell strategi för ESS med omgivande kunskapsmiljö och ett nationellt kansli som samordnar insatserna för ESS och MAX IV.
Gå till toppen