Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Häktade för Gunnesborånet nekar till brott

De båda män som sitter häktade för det brutala rånet i en bostad på Gunnesbo under påskhelgen nekar till brott.
De nekar till att ha gjort det här. Men vi har god teknisk bevisning, säger kammaråklagare Kristina Wedelsbäck.

Åklagaren väntas yrka på ett långt fängelsestraff om de döms skyldiga.
Det grova rån männen misstänks för har en straffskala på upp till tio års fängelse. Minimistraffet är fyra år.
En 65-årig man som befann sig på Gunnesbo för att vakta bostaden åt en bekant blev under rånet misshandlad med tillhyggen och fick föras till sjukhus.
– Det rör sig om ett rån av den värre sorten eftersom målsägaren blev skadad. Då siktar man som åklagare mot den övre delen av straffskalan, säger Kristina Wedelsbäck.
De båda männen, 25 respektive 22 år gamla, flydde efter rånet till Danmark där de greps efter två dygn.
De överlämnades i slutet av förra veckan av de danska myndigheterna till svensk polis efter ett utdraget utlämningsförfarande med flera överklaganden.
Dansk polis har också fört över en avsevärd mängd bevismaterial som nu analyseras av de svenska utredarna, bland annat på Nationellt Forensiskt centrum, NFC, i Linköping.
När de båda greps i Danmarks befann de sig i en bil som stulits på ute gatan intill brottsplatsen på Gunnesbo i samband med att rånet begicks på långfredagsnatten.
– Det finns lite olika förklaringar till att de fick med sig bilen. Men de stoppades i den i Danmark så just det är ju lite svårt att ducka för, säger Kristina Wedelsbäck.
Bilen och eventuella spår i densamma ingår nu i förundersökningen.
– Det sammanlagda bevismaterialet är omfattande. Det finns, som jag bedömer det, absolut goda förutsättningar att få dem fällda säger Kristina Wedelsbäck.
Männen häktades på fredagen i förra veckan i Lunds tingsrätt på sannolika skäl misstänkta – det rör sig alltså om den högre graden av utpekande.
De båda jagades på tidigt stadium under långfredagsnatten av flera polispatruller, men lyckades ändå komma undan och fly till Danmark.
Vad de fick med sig från brottsplatsen på Gunnesbo förutom bilen är oklart. Vid förhören har de varit mindre samarbetsvilliga.
– De har inte erkänt, men lämnat lite olika förklaringar i vissa delar. Vi väntar med att förhöra dem igen tills analysarbetet är färdigt, säger Kristina Wedelsbäck.
Åklagaren har ytterligare en vecka på sig innan hon måste bestämma sig för om männen ska sitta fortsatt frihetsberövade.
– Jag kommer med säkerhet att begära förlängning av häktningstiden. Det är ett stort material att gå igenom, säger hon.
De båda misstänkta männen har dömts för brott tidigare – den ene till fängelse för bland annat rån och den andre för vålds- och tillgreppsbrott.
Männen har enligt uppgift en viss koppling till Lund, men saknar fast adress i kommunen.
Gå till toppen