Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hålet på Lilla Fiskaregatan blir kvar en vecka extra

Hålet mitt i gågatan har stoppat upp Lundaflanörer och cyklister sedan mitten av juni, eftersom fjärrvärmeledningarna byts ut. Nästa vecka skulle hålet vara igenfyllt, men det kommer att dröja ytterligare en vecka.

Kraftringen byter fjärrvärmeledningar i korsningen Lilla Fiskaregatan-Grönegatan.Bild: Sandra Henningsson
Ledningarna låg lite tätare än Kraftringen trodde, därför tar arbetet lite längre tid. Men till slutet av vecka 30, senast den 26 juli, ska hålet vara igenfyllt och Lilla Fiskaregatan utan hinder igen. I alla fall i några veckor.
– Vi vill störa så lite som möjligt, men det är klart att det påverkar trafikanter och cyklister. Och det var därför vi valde att ha arbetet mellan skolavslutningarna och semestrarna. För att ha så lite påverkan som möjligt, säger Mattias Brage, kommunikationschef på Kraftringen.
Efter semestern inleds den sista biten av Kraftringens flera år långa arbete med att rusta upp fjärrvärmenätet i centrala Lund. Då gräver energibolaget och kommunen upp Lilla Fiskaregatan från Grönegatan och nästan ända fram till Bantorget.
– Det blir den sista sträckan för oss i innerstaden, sen är vi klara med fjärrvärmen.
Det nya fjärrvärmenätet är byggt för att hålla påfrestningar och teknikskiften.
– Vi vill ju att fjärrvärmenätet ska ligga i många år, det ska klara allt inför framtiden, säger Mattias Brage.
Fakta

Fjärrvärme i Lund

I april 2018 blev fjärrvärmeproduktionen helt fossilbränslefri.

Nu eldas kraftvärmeverken med biobränsle från lokala och regionala markägare.

I februari 2015 inträffade en större fjärrvärmeläcka under Sankt Laurentiigatan, då en 48 år gammal ledning rostade sönder.

I samband med läckan skenade en buss, och en person dog i olyckan.

Arbetet med att byta fjärrvärmeledningar var redan påbörjat, men skyndades då på.

En liknande rostskada orsakade också den stora fjärrvärmeläckan på Gyllenkroks allé år 2010.

Gå till toppen