Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: I den rika kommunen Lomma svälter man om man inte orkar laga mat själv

Har du prövat på att leva år ut och år in på djupfrysta färdigrätter? skriver Petra Rix.Bild: Niklas Gustavsson
Av Systembolaget kan man nu få vin, sprit och öl levererad hem till dörren i hela Sverige. Men av hemtjänsten i Bjärred går det inte att få portionslagad mat hemkörd! Lomma kommun har inte den tjänsten till sina brukare med hemtjänst. Här får man laga maten själv oavsett om man kan, hur man mår eller hur gammal/vital man är.
Det heter att hemtjänstpersonalen ska bistå med matlagning, men i själva verket så fungerar det inte. Den som en gång till exempel skalat potatis och sedan kokat den, vet vilken tid det tar! Personalen hinner inte laga mat på 15-20 minuter. De har ingen/bristande kompetens i matlagning (matlagning ingår till exempel inte som ett ämne i undersköterskeutbildningen). Mat till äldre ska vara näringsberikad, men det finns ingen ”kokbok” som personalen kan utgå ifrån.
Alternativet Hungrig.se levererar inte till eller inom Bjärred. Alternativet Maten é klar/Tareq Taylor från Fokus i Lund (maten finns ej hos Ica i Bjärred) faller på avsaknad av hemleverans till Bjärred. Möjligheten att besöka kommunens äldre-/demensboende, till exempel Jonasgården, för att där kunna köpa portioner eller äta mat har tagits bort sedan kommunen själva tog över driften av hemtjänsten 2019.
Att handla matvaror hjälper kommunen till med mot avgift, i Ica-butiken i Bjärred. Men innan hemtjänsten kan handla åt brukaren så måste hen skaffa ett Ica-kort och för det krävs bank-id, det vill säga dator. Detta innebär i praktiken att kommunen gynnar den lokala Ica-handlaren framför Netto, utan att någon offentlig upphandling gjorts.
OK tänker du, men hen kan väl köpa färdigrätter på Ica i Bjärred? Har du prövat på att leva år ut och år in på djupfrysta färdigrätter? För det första är de inte tillräckligt näringsriktiga för äldre och för det andra lär du mycket snart tröttna på utbudet. Aptiten är oftast redan nedsatt hos brukaren. Är du äldre och har svårt för att tugga så begränsas utbudet ytterligare. Men tänker du, de säljer ju också färsk färdigmat. Ja det stämmer, men även deras meny är begränsad och maten är dessutom oftast slut när personalen från hemtjänsten är där för att handla.
MatHem.se kör hem mat och matkassar i Lomma, men färdigportionsutbudet är det samma, det vill säga från Findus med flera och beställning görs på datorn.
Är det konstigt att många äldre lider av näringsbrist eller svält? Vi lever i ett land där man tror att alla som har behov av hemtjänst (och betalar för det) också ska få möjlighet att äta näringsriktig varierad kost en gång per dag, men så är det inte.
I den rika kommunen Lomma – där svälter man om man inte kan eller orkar laga mat själv! Förlåt, svälter är kanske att ta i, för kommunen ersätter matportionerna med näringsdryck! Varje kommun är nämligen skyldig att följa Socialstyrelsens föreskrifter om att ha rutiner för att förebygga och behandla undernäring.
Endast de brukare som har anhöriga eller grannar som kan ställa upp och hjälpa till med matlagning eller matleveranser får en dräglig tillvaro, stackars alla andra!
Alla politiker i Lomma: Ni kommer också kommer att bli gamla en dag och då i behov av mat. Hur vill ni själva då ha det? En flaska näringsdryck (maten) och lite vin från Systembolaget för att festa till det riktigt? Men kom ihåg, du har troligen ingen att skåla med för ensamhet och isolering är ett annat problem.

Petra Rix

Svar: Utbudet behöver utvecklas

För de invånare i Lomma kommun som behöver hjälp med måltider kan man antingen få hjälp med matlagning i hemmet eller hjälp till och från närliggande restaurang.
Det är många som är nöjda med dessa insatser men socialförvaltningen håller med om att utbudet och möjligheterna behöver utvecklas och under hösten kommer det att komma mer information om detta.

Frida Kristensson

Avdelningschef, socialförvaltningen, Lomma kommun
Gå till toppen