Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jurister: Utan nya lagen hade mannen friats

Om inte nya samtyckeslagen och brottet oaktsam våldtäkt funnits hade en 27-årig man – som nu fällts av HD för just detta – med stor sannolikhet gått fri. Det tror advokat och åklagare, efter första domen i högsta instans efter den omtalade lagändringen.

Den nya domen från HD kan hjälpa till att sända ut signaler kring att man ska vara noga med att kontrollera att den andra parten vill ha sex, tror jurist. ArkivbildBild: Adam Wrafter/SvD/TT
En 27-årig man från Västerbotten har av Högsta domstolen (HD) dömts till fängelse, sedan han haft samlag med en kvinna som inte deltog frivilligt. Medan tings- och hovrätt ansåg att mannen haft uppsåt och skulle dömas för våldtäkt anser HD att uppsåt saknades. Däremot var mannen grovt oaktsam, enligt HD, då han inte gjorde tillräckligt för att förvissa sig om att kvinnan verkligen ville ha sex med honom.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen