Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nazister tränar i skola – kan inte stoppas

Nazistiska NMR har flera personer i organisationens ledning bosatta i Ludvika. Uppslutningen bland motdemonstranter har varit stor när organisationen demonstrerat i staden. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tränar kampsport i en kommunal skola i Ludvika. Kommunen känner till det, men kan inte göra något åt saken, skriver Expo.
NMR ska enligt Expo ha använt lokalen, en gymnastiksal på en grundskola där elever i förskoleåldern till årskurs sex går, sedan åtminstone den 3 november 2018. Salen ska ha använts minst ett 30-tal gånger.
– Vi har stött och blött det här ganska länge. Jag har varit i kontakt med samordnaren mot våldsbejakande extremism i Ludvika och har även de senaste månaderna haft kontakt med säkerhetschefen, respektive säkerhetssamordnaren, säger kommunens ordförande i kultur- och fritidsnämnden Andreas Strandberg (M) till Expo.
Enligt honom har lokalen hyrts av en privatperson vilket gör det svårt för kommunen att agera.
– Vi får inte efterforska politisk hemvist och vi får inte stänga ute någon på grund av politisk hemvist i och med likabehandlingsprincipen.
Gå till toppen