Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över 100 döda i syriska sammandrabbningar

Strider mellan den syriska regimen och den al-Qaidakopplade jihadistalliansen HTS i Idlib har krävt över 100 liv, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Bland de dödade finns stridande från båda sidor.

Ett foto som distribuerats av civilförsvarsorganisationen Vita hjälmarna i Idlib visar räddningsarbetare i staden Jisr al-Shughur efter ett luftangrepp på torsdagen.Bild: Vita hjälmarna via AP/TT
Minst sex civila, varav ett barn, har också dödats i luftangrepp mot staden Jisr al Shugur i Idlibprovinsen.
Enligt en talesperson för Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som domineras av den grupp som tidigare kallades al-Nusrafronten, ska alliansen ha attackerat i skydd av mörkret och tagit kontroll över byn al-Hamamiyat, som beskrivs som ett regimfäste på en strategiskt viktig höjd.
Sedan april har den syriska regeringen med uppbackning från Ryssland intensifierat bombningarna i Idlib. Enligt SOHR har fler än 550 civila dödats i regionen sedan dess.
Provinsen Idlibprovinsen, med runt tre miljoner invånare, är det sista starka fästet för HTS och andra jihadist- och rebellgrupper.
I en separat händelse på torsdagen dödades 13 människor, varav åtta civila, i en bilbomb i staden Afrin i nordvästra Syrien. Bomben gick av i en säkerhetskontroll bemannad av turkiska trupper.
Även i nordöstra Syrien, i den kurdiskdominerade staden Qamishli, detonerade under torsdagen en bilbomb. Enligt SOHR skadades sju personer, varav tre livshotande, i explosionen som ägde rum utanför en kyrka.
Kriget i Syrien har sedan starten 2011 krävt närmare 400 000 människoliv och drivit miljoner på flykt.
Gå till toppen