Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sålde helt bostadsområde – smet från skatten

Två män åtalas för att ha sålt ett helt bostadsområde och sedan smitit från skatten på 16 miljoner. Även den som pekas ut som målvakt stäms för grovt bokföringsbrott.

Bostadsområdet med cirka tio hyreshus såldes utan att ägarna betalade skatt, enligt åtalet.
Det var 2014 som fastighetsbolaget som har säte Malmö sålde bostadsområdet Holje i Olofström med cirka 10 hyreshus. Området såldes för drygt 52 miljoner, men försäljningen registrerades aldrig och skatteverket har inte fått in några pengar.
De två männen, 53 och 59 år gamla, är hemmahörande i Helsingborg och i Stockholm har drivit sitt fastighetsbolag i Malmö. Enligt åtalet har de låtit en målvakt, en 64-årig man i Helsingborg ta över bolaget och sedan satt det i konkurs. På det här sättet ska de två männen ha försökt komma undan skatten på cirka 16 miljoner kronor.
De tre männen som nekar till brott åtalas nu för grovt bokföringsbrott och riskerar förutom stora summor i skadestånd och straffskatt även näringsförbud.
Gå till toppen