Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Virve Ivarsson: Nedskärningar i modersmål kan strida mot barnkonventionen.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Svenskan blir inte bättre för att nedskärningar görs i modersmålsundervisningen.Bild: Scanpix
Fyra skånska kommuner där Moderaterna respektive Sverigedemokraterna har ordförandeposten har beslutat att minska anslagen till modersmålsundervisningen i skolorna i kommunen, som HD och Sydsvenskan uppmärksammade på torsdagen.
I samband med valet förra året frågade det Sverigefinska nyhetsprogrammet Uutiset Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson varför partiet inte vill ge stöd till modersmålsundervisning i grundskolan, varpå han svarade:
"Svenskan är det språk vi ska prata i Sverige, det är det viktigaste. Vill man läsa något annat språk har man möjlighet att göra det men vi måste prioritera politiskt. Är man i förskoleåldern kan man få sitt modersmål i hemmet."
Men som Maria Westlund, kommunombud på Lärarnas riksförbund i Hörby, påpekade i tidningen: "Om barn inte äger sitt modersmål kan de inte heller äga svenskan, det vet ju vi som jobbar med det. Elever som inte har bra modersmål får också halvknackig svenska. De äger inget språk alls".
Och det är en uppfattning som stöds av forskning från OECD.
Det tycks alltså finnas flera anledningar att tro att nedskärningarna i modersmålsundervisningen kommer göra det svårare för de drabbade eleverna att lära sig svenska, och ingenting som tyder på att de skulle underlätta den svenska språkförståelsen.
Den primära effekten tycks i stället bli att Sverigedemokraterna och Moderaterna skickar ännu en signal om att de inte räds att skära ned i verksamhet som främst rör invandrare.
Frågan är dock hur förenliga nedskärningarna är med barnkonventionen som blir lag i Sverige nästa år.
För utöver att alla beslut ska fattas utifrån barnets bästa slås där fast att barn har rätt att bli hörda och att barn som tillhör en minoritet har rätt till sitt språk.
Om nedskärningarna allt för mycket försvårar barnens möjligheter till det kan Barnkonventionen kanske bli ett verktyg för att sätta stopp för dem.
Gå till toppen