Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Småspararna får tillbaka miljoner efter HD-dom i Connectahärvan

Svindelhärvan kring Lundaföretaget Connecta Fond & Försäkring har prövats av Högsta domstolen. Domen ger småspararna rätt och därmed får de tillbaka sina 41 miljoner kronor med dröjsmålsränta.

Under torsdagen kom domen från Högsta domstolen i Connecta-målet. HD:s dom ger småspararna rätt.Bild: Magnus Andersson/TT
Svindelhärvan i Lundaföretaget Connecta Fond & Försäkring avslöjades efter ett tips till Finansinspektionen i mars 2010.
Sex månader senare upptaxerade Skatteverket bolagets vd med tio miljoner kronor, som hade funnits på hans privata bankkonto. Pengar som hade kommit från kunder till Connecta Fond & Försäkring.
I november samma år försattes bolaget i konkurs och några veckor senare avled vd:n.
Kvar fanns 34 småsparare, blåsta på 41 miljoner kronor. Flera av spararna var då i pensionsåldern. Pengar som de överlåtit åt vd:n hade de skaffat genom att belåna sina hus. Många blev barskrapade och med miljonskulder till olika banker.
Läs också Lundabor lurades på miljoner
Connecta Fond & Försäkring hade tecknat en ansvarsförsäkring, som ska ge kunderna ett skydd vid medvetet slarv eller brott av bolaget som sålt kapitalförsäkringarna. Försäkringen var tecknad i Länsförsäkringar, dit de 34 småspararna vände sig för att få ut sina 41 miljoner.
Länsförsäkringar vägrade med motiveringen att det var vd:n och inte bolaget som lagt beslag på miljonerna.
Småspararna stämde Länsförsäkringar och efter en tre veckor lång rättsprocess dömde Lunds tingsrätt till spararnas fördel; Länsförsäkringar skulle ersätta dem.
Domen överklagades till hovrätten som gick emot tingsrätten och dömde till Länsförsäkringars fördel.
I december 2015 sökte småspararnas juridiska ombud om prövningstillstånd i Högsta domstolen. För att få klarhet i hur EU-direktivet, som den svenska lagen bygger på, ska tolkas har Högsta domstolen hämtat ett förhandsavgörande från EU-domstolen.
Tvisten har varit om Connectas vd är skadeståndsskyldig mot kunderna enligt lagen om försäkringsförmedling eller om han är skadeståndsskyldig på grund av investeringsbedrägeri utan inslag av försäkringsförmedling.
Under torsdagen kom domen; Högsta domstolen (HD) ändrar hovrättens dom och fastställer tingsrättens domslut.
HD har alltså kommit fram till att ansvarsförsäkringen för försäkringsförmedling även ska täcka det skadeståndskrav som kunderna riktar mot Connecta för det investeringsbedrägeri som de utsattes för.
– Vi kommer nu att betala kunderna enligt HD-domen vilket innebär att de får tillbaka investerat kapital med dröjsmålsränta, säger Cecilia Winter, pressansvarig på Länsförsäkringar.
På grund av semestertider är det inte möjligt att nå bolagets chefsjurist. Tidningen hänvisas till en kommentar på Länsförsäkringars hemsida. I den kommenterar Christina Waering, chef för Sakförsäkringsjuridik på Länsförsäkringar AB domen.
–Länsförsäkringar och övriga försäkringsbolag med ansvarsaffär får nu anpassa sig efter HD:s uttalande att en ansvarsförsäkring för försäkringsförmedlare har betydligt bredare räckvidd än vad man förut räknade med.
Detta innebär ett förstärkt skydd i kontakten med försäkringsförmedlare.
– Connectafallet är intressant eftersom personerna blivit utsatta för bedrägeri. Men det är ganska ovanligt. Det finns ytterligare fall i tingsrätten just nu som kan påverkas och domen kan få stor betydelse för hur långt rådgivningens ansvar sträcker sig, säger Lars Edlund, justitieråd på Högsta domstolen.
Det har tagit lite mer än tre år för HD att fastställa tingsrättens beslut.
– Vi skickade det till EU-domstolen eftersom lagstiftningen är grundad på EU-direktiv. Normalt tar det ungefär ett år för HD innan man kan komma fram till en dom. Men två år gick åt för att EU-domstolen skulle säga sitt om principfrågorna, säger Lars Edlund.
Advokat Claes Kronström har företrätt åtta av de 34 småspararna. Han har hunnit prata med ett par av sina klienter efter att domen kommit.
– De är oerhört glada. De har gått och väntat i åtta år på ett avgörande. Det är människor som inte har så mycket pengar, utan har blivit lurade att inteckna sina hus och ta lån för att placera i den här produkten. Därför är det jätteskönt att de får ersättning nu, säger han.
Gå till toppen