Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges fulaste hus får solceller på taket

Kvarteret Sofia i Rörsjöstaden stod klart förra året. Ett par månader efter att de första flyttat in utsågs huset till Sveriges fulaste. Nu är en solcellsanläggning på taket i gång – MKB:s största.

”Rosthuset” utsågs i våras till Sveriges fulaste hus.Bild: Hussein El-alawi
Det nybyggda "rosthuset" i Rörsjöstaden blev rikskänt i våras när det fick utmärkelsen årets Kasper Kalkon – Sveriges fulaste hus. Priset delas ut av Arkitekturupproret – en politiskt obunden förening som jobbar med att skapa opinion för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer.
Nu är även hyreshyrets husets tak helt färdigställt. Det blir 442 kvadratmeter solceller och 1 400 kvadratmeter biotoptak.
I kvarteret Sofia finns 177 lägenheter och på taket har det planterats 45 olika växer som backnejlika, blåeld, ängsviol, rödklöver och kärleksört.
– Det skapar en högre variation och längre blomningsperiod, vilket är viktigt för pollinerare, säger Anna Bernstad, miljöprojektledare på MKB Fastighets AB, i ett pressmeddelande.
På taket finns också MKB:s största solcellsanläggning med en förväntad produktion på nära 85 000 kilowattimmar grön el per år. Enligt Malmö stad motsvarar det en årsförbrukning av el i 34 lägenheter.
Läs också Familjen bor i Sveriges fulaste hus
Det är inte första gången som MKB bygger solcellsanläggningar. Det finns redan på Greenhouse och på kvarteret Särla i Augustenborg, på Marknadsplatsen i Hyllie, på Trevnaden i Sofielund och i Gullviksborg.
En arkivbild från när kvarteret Sofia byggdes förra sommaren.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen