Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sveriges fulaste hus får solceller på taket

Kvarteret Sofia i Rörsjöstaden stod klart förra året. Ett par månader efter att de första flyttat in utsågs huset till Sveriges fulaste. Nu är en solcellsanläggning på taket i gång – MKB:s största.

”Rosthuset” utsågs i våras till Sveriges fulaste hus.Bild: Hussein El-alawi
Det nybyggda "rosthuset" i Rörsjöstaden blev rikskänt i våras när det fick utmärkelsen årets Kasper Kalkon – Sveriges fulaste hus. Priset delas ut av Arkitekturupproret – en politiskt obunden förening som jobbar med att skapa opinion för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer.
Nu är även hyreshyrets husets tak helt färdigställt. Det blir 442 kvadratmeter solceller och 1 400 kvadratmeter biotoptak.
I kvarteret Sofia finns 177 lägenheter och på taket har det planterats 45 olika växer som backnejlika, blåeld, ängsviol, rödklöver och kärleksört.
– Det skapar en högre variation och längre blomningsperiod, vilket är viktigt för pollinerare, säger Anna Bernstad, miljöprojektledare på MKB Fastighets AB, i ett pressmeddelande.
På taket finns också MKB:s största solcellsanläggning med en förväntad produktion på nära 85 000 kilowattimmar grön el per år. Enligt Malmö stad motsvarar det en årsförbrukning av el i 34 lägenheter.
Läs också Familjen bor i Sveriges fulaste hus
Det är inte första gången som MKB bygger solcellsanläggningar. Det finns redan på Greenhouse och på kvarteret Särla i Augustenborg, på Marknadsplatsen i Hyllie, på Trevnaden i Sofielund och i Gullviksborg.
En arkivbild från när kvarteret Sofia byggdes förra sommaren.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen