Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tyskland utlämnar tidigare toppspion

En mördad jugoslavisk dissident 1983. Ett diplomatiskt storbråk 2013. En tysk livstidsdom 2016. Nu utlämnas den 74-årig tidigare toppspionen för att avtjäna resten av sitt straff i Kroatien.

Zdravko Mustac, till vänster, och Josip Perkovic i rätten 2016.Bild: Peter Kneffel/AP/TT
Den 28 juli 1983 skakades den bayerska småstaden Wolfratshausen av ett brutalt mord. Tre okända angripare slog offret – en jugoslavisk avhoppare – med en yxa och sköt honom med flera skott.
Gärningsmännen identifierades aldrig, men omkring 30 år senare begärde Tyskland två män – Josip Perkovic och Zdravko Mustac – utlämnade misstänkta för inblandning i mordet. Bägge hade haft höga positioner inom det jugoslaviska spionväsendet, och Perkovic hade efter Jugoslaviens sönderfall fortsatt som chef för Kroatiens militära underrättelsetjänst.
Kroatien nekade dock. Landet hade, bara dagar innan det 2013 blev fullvärdig EU-medlem, antagit ny lagstiftning vilken omöjliggjorde utlämning av medborgare misstänkta för brott begångna före 2002.
Enligt regeringen var avsikten att skydda veteraner från 1990-talets kroatiska självständighetskrig, men varken Tyskland eller resten av EU var roat. 2014 drog ett pressat Zagreb tillbaka lagen och de två exspionerna utlämnades till Tyskland där de 2016 dömdes till livstids fängelse.
Nu sänds den i dag 74-årige Perkovic tillbaka till hemlandet för att avtjäna sitt straff där.
Mustac sitter alltjämt i tyskt fängelse i väntan på att hans utlämning behandlas.
Gå till toppen