Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fick fängelse för skarpladdad k-pist vid stationen

En 35-årig man har av Lunds tingsrätt dömts till två års fängelse för grovt vapenbrott.
Mannen greps med en skarpladdad k-pist på Västra stationstorget i mitten av mars.

Han har sedan dess suttit frihetsberövad och ska enligt domen fortsätta vara inlåst tills rättens utslag vunnit laga kraft.
En kamrat till mannen ringde vid tillfället polisen och berättade att de båda fanns på torget och att 35-åringen hade ett vapen.
Kamraten, som inte bedömts ha varigt delaktig i vapenhanteringen, uppgav under det samtalet att hans kompis ville överlämna k-pisten till polisen.
Men den polispatrull som kom först till platsen tog inga risker.
De båda männen omhändertogs eftersom polisen i det läget inte visste vem av dem som ringt polisen och vem som hade k-pisten.
Därefter tog polisen kontroll över den påstådda k-pisten, gjorde "patron ur" och konstaterade att det rörde sig om ett skarpladdat automatvapen.
Tingsrätten skriver i sin dom att vapnet "var av särskilt farlig beskaffenhet" och att den 35-årige mannen dessutom hade med sig en avsevärd mängd skarp ammunition.
Detta tillsammans med att vapnet funnits på allmän plats – dessutom där många människor samlas – gjorde att att rätten bedömde vapenbrottet som grovt.
Att 35-åringen själv bidragit till att k-pisten lämnats över till polisen ansågs som en förmildrande omständighet, varför straffet stannade vid minimistraffet två års fängelse.
Straffskalan för grovt vapenbrott sträcker sig annars upp fängelse i fem år.
35-åringen har i förhören uppgett att han varit i en komplicerad och hotfull personlig situation och att han hittat k-pisten i en svart sopsäck i kofferten till sin bil.
Han ska redan i tidigt skede ha haft ambitionen att lämna in vapnet till polisen.
Att han den aktuella dagen befann sig med vapnet i bilen på Västra stationstorget förklarar han med att han fått skjuts av sin kamrat dit för att kunna ta tåget till Stockholm.
Bakgrunden till resan ska vara att han ville undkomma den hotbild han menar finns mot honom.
Tingsrätten menar att hans historia har begränsad trovärdighet.
Det faktum att han innehaft den skarpladdade k-pisten under förhållandevis lång tid innan polisen kontaktades talar emot honom, anser domstolen.
35-åringen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning och konstateras varken vid brottstillfället eller undersökningen lida av någon allvarlig psykisk störning.
Mannens finns sedan tidigare på sex punkter i belastningsregistret.
Tingsrättens dom kan överklagas inom tre veckor från den 8 juli, då domen meddelades.
Gå till toppen