Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över 70 bekräftat döda efter förlisning

Minst 72 personer omkom i förra veckans förlisning då en migrantbåt på väg mot Europa kapsejsade utanför Tunisiens kust. Därmed är katastrofen en av de dödligaste på Medelhavet under senare år.

Vrak av migrantbåtar vid Tunisiens kust. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT
Tunisiska Röda Halvmånen bekräftar att 72 migranter nu har bekräftats döda efter förra veckans förlisning.
Båten avgick från den libyska kuststaden Zuwara, väster om Tripoli, den 4 juli, men kom inte längre än drygt 100 kilometer innan den kapsejsade utanför tunisiska Zarzis, skriver Reuters.
Vid avgång befann sig 86 passagerare ombord. Bara tre har konstaterats vara vid liv, efter att ha räddats av tunisiska fiskare, vilket gör att antalet döda kan stiga ytterligare. Samtliga migranter kom enligt Röda halvmånen från afrikanska länder söder om Sahara.
Katastrofen är en av de dödligaste på Medelhavet under senare år. Den 3 oktober 2013 omkom 366 migranter när deras båt sjönk utanför den italienska ön Lampedusa. I april 2015 år slogs ett dystert rekord när över 800 migranter miste livet utanför Libyens kust i den dödligaste förlisningen på Medelhavet någonsin.
De senaste åren har liknande siffror varit ovanliga, en konsekvens av att allt fler migranter gör färden i uppblåsbara gummiflottar i stället för större träbåtar. Gummiflottarna tar färre passagerare men är i gengäld mindre sjödugliga.
De senaste åren har tusentals människor drunknat då de försökt ta sig över Medelhavet till Europa, ofta i överlastade och icke sjödugliga båtar. I anslutning till förlisningen den 4 juli uppmanade FN:s flyktingorgan UNHCR omvärlden att agera.
”Ingen riskerar sitt eget och sina familjers liv på de här desperata båtresorna om de inte känner att de inte har några andra alternativ. Vi måste ge människor meningsfulla alternativ som hindrar att dem från att behöva kliva ombord på en båt till att börja med”, sade Vincent Cochetel, FN-organets särskilde sändebud för Medelhavet, i ett uttalande.
Fakta

Tusentals döda

Hittills under 2019 har minst 682 människor omkommit när de försökt ta sig till Europa genom att korsa Medelhavet.

Vid samma tidpunkt i fjol var siffran 1 414, och om trenden håller i sig ser dödstalen ut att minska kraftigt jämfört med 2018 då 2 299 omkom. Det dödligaste året på Medelhavet var 2016 då 5 143 migranter förolyckades under färden till Europa.

Av de olika sjövägarna till Europa är den så kallade centrala Medelhavsrutten, från Libyen till Italien, överlägset farligast. Efter EU:s migrationsuppgörelse med Turkiet 2016 flyttade en stor del av trafiken från den kortare och säkrare östra Medelhavsrutten, till Grekland, till just den centrala Medelhavsrutten.

Under 2018 minskade antalet överfarter längs den centrala Medelhavsrutten med 80 procent till 23 485, det lägsta antalet sedan 2012. Tunisien övertog också positionen som ruttens största avreseland från inbördeskrigets Libyen.

Samtidigt blev den västra Medelhavsrutten, från Marocko, den mest trafikerade. Antalet överfarter uppgick i fjol till 57 034, en fördubbling jämfört med 2017.

Källor: IOM, Frontex

Gå till toppen