Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SEB överraskade med stark rapport

Det går bra för de svenska företagen och det märks hos SEB. Banken visade starkare siffror för andra kvartalet än vad många bedömare väntade sig. Men vd Johan Torgeby ser orosmoln, delvis på grund av handelsbråket mellan USA och Kina.

SEB:s vd och koncernchef Johan Torgeby. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
– Ett starkt resultat, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, om SEB:s vinst för årets andra kvartal.
Bankens rörelseresultat blev 6 103 miljoner kronor mot 5 864 miljoner kronor ett år tidigare, en förbättring med 4 procent.
SEB:s samlade utlåning vid halvårsskiftet var 1 819 miljarder kronor, mot 1 654 ett år tidigare. Det är en ökning med 9,8 procent.
– De stora och medelstora företagen vill låna och investera. Men vi ser orosmoln, vi ser ökad osäkerhet bland företagen globalt. Det beror delvis på handelsbråket mellan USA och Kina, säger SEB:s koncernchef Johan Torgeby till TT.
– I Sverige skördar digitaliseringen offer bland detaljhandelsföretagen när allt mer handlas på nätet, säger han.
Enligt Andreas Håkansson på Danske Bank överraskar SEB mycket positivt.
– Det kanske är speciellt räntenettot som överraskar i dag, drivet av god volymtillväxt. I övrigt är vi även positivt överraskade av hur bra det går för dem i Baltikum.
Efterfrågan på bolån minskar i Sverige. Men SEB växer på den marknaden, trots uppmärksamheten kring små uppstickarbanker.
– Uppstickarbankerna har inte vuxit särskilt mycket men de gör att kunderna blir tuffare förhandlare. Bankernas marginaler på bolån minskar, säger Johan Torgeby.
Johan Torgeby vill se ett ökat samarbete mellan bankerna för att bekämpa ekobrott.
– Vi behöver ett nytt ramverk som låter bankerna dela information om kriminella kunder med varandra. Om en annan bank har en kund som är kriminell, då skulle vi vilja veta det så att vi kan kolla om den personen är kund hos oss också. I dag är det inte möjligt.
Johan Torgeby medger att de kriminella ligger ett steg före.
– Det är en konsekvens av det kontantlösa samhället som nu har blivit ett digitalt samhälle. De kriminella nästlar sig in i de digitala systemen. För oss kan det leda till kritik eller sanktioner från myndigheterna. Det är något som vi får leva med.
Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra för det förväntade rörelseresultatet.
Fakta

Ökade intäkter

SEB:s totala intäkter under andra kvartalet var 12 197 miljoner kronor, jämfört med 11 903 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 5 708 miljoner kronor, från 5 527 miljoner kronor.

Bankens räntenetto steg till 5 692 miljoner kronor, från 5 500 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 4 735 miljoner kronor, från 4 814 miljoner kronor.

Källa: SEB

Gå till toppen