Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Graviditet gav inspiration till ny utställning i Kryptan

Hennes laddade relation till havet och de tankar som väcks av att vara gravid. Detta speglar sig i Clara Gesang-Gottowts nya utställning, som på fredagen invigdes i Kryptan.

Konstnären Clara Gesang-Gottowt bredvid verket Atlanten, som givit namn åt hennes nya utställning i Kryptan i Lunds domkyrka.Bild: Sandra Henningsson
Lundakonstnären Clara Gesang-Gottowt börjar alltid med att stryka på färg, torka bort den och lägga på ny tills hon känner att något på duken intresserar henne.
– Jag arbetar ofta väldigt intuitivt och söker efter något undermedvetet, en stämning eller ett minne som jag känner igen först när jag ser det, säger hon.
På fredagen invigdes hennes utställning ”Atlanten” i Kryptan i Lunds domkyrka. Temat för utställningen kretsar kring liv och död. Sättet Clara Gesang-Gottowt jobbar på speglar vad som händer inom henne för tillfället, säger hon.
– De flesta målningar är gjorda under tiden jag väntat barn, och det väcker mycket tankar kring liv och död för mig.
Utställningsnamnet kommer från ett av verken, och från hennes egen relation till havet.
– Jag förlorade en bror i havet, så för mig är havet väldigt laddat. Nu med graviditeten känns det som att jag kan närma mig det också i målningarna.
Clara Gesang-Gottowt framför ett verk utan titel, gjort med akryl på bomullsduk.Bild: Sandra Henningsson
Oftast arbetar hon med olja som görs transparent med lösningsmedel, men har använt nya tekniker inför den här utställningen.
– Som gravid får jag inte använda lösningsmedel alls, utan jag har jobbat utan det, liksom med äggoljetempera och akryl.
De nio tavlorna är målade särskilt för Kryptan, med tanke på rummet, ljuset och stämningen.
– Jag har anpassat formaten eftersom man får förhålla sig till de platser där det finns spik. Stenväggarna är gjorda för hand, och det är också fint när det som är gjort av handen möter handen.
Att ställa ut i ett kyrkorum innebär att andra besökare får se hennes konst än på vanliga gallerier.
– Många som kommer hit är inte inställda på att det ska finnas konst, så man kan möta människor som inte kommit hit för att se just det.
Clara Gesang-Gottowt bor i Lund och har sin ateljé i Stehag. Utställningen i Kryptan pågår till den 25 augusti.
Utställningen Atlantens nionde och minsta verk.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen