Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Jag har en annan syn på Liberalernas vidare vandring.”

Också jag vill att Liberalerna ska vara ett väl synligt socialliberalt parti. Men man ska inte överge ett fartyg i nöd.
Det skriver Bengt Bergström, tidigare ordförande för Liberalerna i Skanör-Falsterbo/Vellinge.

Thorbjörn Fälldin och Nyamko Sabuni. Jag förespråkade Johan Pehrson som ny partiledare för Liberalerna eftersom han, liksom Fälldin gjorde för Centerpartiet, hade kunnat samla medlemmarna och driva partiet framåt, skriver Bengt Bergström.Bild: Leif Å Andersson Erik Simander
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Efter att har varit medlem i Liberalerna i cirka 70 år säger Rune Larsson, tidigare ordförande för partiets avdelning i Lomma-Bjärred, upp sitt medlemskap (Aktuella frågor 6/7).
Han berättar om sina motiv och jag finner hans resonemang intressant. Men jag har en annan syn på Liberalernas vidare vandring. Rune Larsson förklarar att han nu börjar sin politiska ökenvandring, eftersom det inte finns något annat parti han skulle vilja stödja. Jag väljer en annan väg.
I över 50 var jag Liberalernas ordförande i Skanör-Falsterbo/Vellinge. Därmed har Rune Larsson och jag tillsammans 120 års erfarenhet av svensk partipolitik.
Jag har full förståelse för de synpunkter Rune Larsson lägger fram eftersom de huvudsakligen överensstämmer med mina egna. Också jag vill att Liberalerna ska vara ett väl synligt socialliberalt parti.
Men jag ber att få anmäla en avvikande mening när det gäller behovet av utträde ur partiet som en följd av valet av Nyamko Sabuni som ny partiledare.
Enligt min mening ska man inte överge ett fartyg i nöd.
När det handlar om Liberalerna är mitt skäl följande: Partiet har genomfört ett ordförandeval som är demokratiskt med flera kandidater.
Valberedningen föreslog Nyamko Sabuni. Jag hade själv förespråkat Johan Pehrson eftersom han hade kunnat bli en ny Thorbjörn Fälldin för liberalerna. Han hade liksom Fälldin gjorde för Centerpartiet kunnat samla partiets medlemmar och driva det framåt. Det har jag också framfört till partiets valberedning.
Nu valdes inte Johan Pehrson vid Liberalernas landsmöte i Stockholm tidigare i sommar. Ny partiledare blev Sabuni och då får man anpassa sig därefter.
Jag har alltid efter alla partiledarbyten helhjärtat ställt upp för den som valts till ordförande, något som inte alltid har varit så lätt. Men man ska inte överge sin övertygelse utan fortsätta diskutera vad som är rätt väg.
Vi lever nu i en ny tid där Liberalerna inte alltid förespråkar samma värderingar som jag, men jag hoppas att partiet ska fortsätta att sträva efter frisinne och jämlikhet och social rättvisa. Det har ju alltid varit liberalernas målsättning.

Bengt Bergström

Bengt Bergström är tidigare ordförande för Liberalerna i Skanör-Falsterbo/Vellinge. Han är hedersmedlem i Liberalerna och innehavare av Karl Staaff medaljen som framställdes i samband med Liberalernas 50-årsjubileum 1952 till minne av Frisinnade landsföreningens bildande år 1902.
Gå till toppen