Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lördagens sommarrock i Svedala tillhörde barnen

De vuxna väntade på kvällen, Perikles och Wilmer X. Men lördagseftermiddagen på Sommarrock i Svedala tillhörde barnen och publikfavoriterna Theoz och Pidde P.

Autografkön till Theoz ringlade sig över halva festivalområdet.Bild: Peter Frennesson
Efter Theoz konsert ringlade autografkön så lång att arrangörerna fått sätta upp avgränsningar med pinnar och plastband. Kön gick förbi ståndet med merchandise där man kunde köpa t-shirts, handdukar, vattenflaskor eller solhattar med idolens namn på.
Den trettonårige artisten stod i tältet bredvid, delade ut färdigsignerade vykort och lät sig fotograferas av förälder efter förälder medan han höll deras avkomma om axlarna.
– Wow. Wow. Wow, kommenterade en mamma bilden hon fångat i mobilen.
Liv Svensson, åtta år och från Trelleborg, fick en autograf på sin tröja också.
Liv Svensson fick både en autograf på tröjan och blev fotograferad med sin idol Theoz.Bild: Peter Frennesson
– Han är bra, förklarade hon, och konserten hade också varit bra, liksom känslan av att få träffa idolen.
Mamma Johanna Helander föste en mindre skock barn framför sig, vännernas och egna.
– Jag är här med dem, jag ska inte se något själv, sa hon.
Och visst var lördagseftermiddagen barnvänlig på sommarrocken i Svedala. Stånd sålde godis och glass och korv ("Det där är SÅ bra för tänderna!" upplyste en pappa sin dotter när hon högg in på sockervadden). Bajamajorna stod i raka rader och luktade fortfarande på tredje dagen desinfektionsmedel. I de markerade rökrutorna var det tillåtet att röka men däremot förbjudet att dricka.
– Det är väl för att man inte ska fastna härinne, sa Pia Nilsson som besöker kusinerna i Svedala varje år lagom till sommarrocken.
Till och med bajamajorna var städade på Sommarrocken.Bild: Peter Frennesson
Framför stora scenen satt Evelina Larsson, nio år, och hennes pappa Joakim Larsson från Svedala. Det var visserligen trekvart tills Pidde P skulle framträda, men Evelina Larsson ville vara säker på att få stå längst fram när hon skulle titta på sin idol i verkligheten för första gången.
Det var trekvart till Pidde P skulle uppträda. Men Evelina Larsson ville vara säker på att hamna längst fram. Pappa Joakim Larsson höll sällskap.Bild: Peter Frennesson
– Han sjunger bra låtar, och så är han verkligen aktiv, han dansar och hoppar, förklarade Evelina varför hon gillar honom.
Pappa Joakim har också hört Pidde P en del, men mest för att hans dotter lyssnar.
– Av hennes artister är han den bästa. Det är trallvänligt, men annars är det inte riktigt min grej, erkände han.
Mellan barnens idoler spelade Gunhild Carling med en åttapersonersorkester, och lockade mer den vuxna publiken. Under tälttaket blev det varmt och Carlings vita fjäderboa åkte av redan innan andra låten började. I publiken var Eva Solhäll en av de mest entusiastiska, och dansade, klappade, hoppade, skakade loss och tjoade.
Eva Solhäll gillade Gudrun Carlings framträdande.Bild: Peter Frennesson
Barndomsväninnorna Aina Ljungström och Inger Nilsson Holmberg skulle också se Gunhild Carling. Men mest ville de bara hänga runt och njuta dagen.
– Det är jättetrevligt, en städad familjefest. Vi ska fika, ta ett glas vin och träffa människor. Vädret är fint och förutsättningarna bra, tyckte Aina Ljungström.
– Hela programmet är intressant. Och min son är volontär, upplyste Inger Nilsson Holmberg.
Drygt en timme efter att artisten Theoz började skriva autografer, stod fortfarande folk och väntade på sin tur. Fast de två mammorna som gick förbi med barnvagn tyckte mest synd om artisten själv.
"Stackarn, han står där fortfarande."
Gå till toppen